ГоловнаСуспільствоЖиття

У справі бійця Марківа італійський суд використовував фейкові сюжети пропагандистів

Суд використовував матеріали сепаратистського сайту "Русская весна".

У справі бійця Марківа італійський суд використовував фейкові сюжети пропагандистів
Фото: Радио Свобода

Італійський суд використовував фейкові матеріали російських і сепаратистських ЗМІ у справі українського бійця Віталія Марківа, якого засудили до 24 років позбавлення волі. Про це пише The New York Times.

Повідомляли, що левова частка доказів, нібито Марків координував артилерію, через яку загинув італійський журналіст Андреа Рокелле, була отримана з електронних пристроїв загиблого.

Пізніше з'ясувалося, що серед доказів, використаних італійською прокуратурою, були публікації з джерел, які вважаються російською пропагандою.

"Включення у справу двох відеороликів Russia Today, а також матеріали на сепаратистському сайті "Русская весна", поставило питання про те, наскільки фейкові новини, проникаючи в західні ЗМІ і вибори, тепер проникають у європейські країни і їх суди", - відзначає ресурс.

Італійські прокурори заявили, що не вважають матеріали Russia Today вирішальними у вироку, а суду присяжних заборонено обговорювати, що саме переконало їх у винуватості Марківа.

"Використання у суді пропаганди та дезінформації, незалежно від її переконливості, викликало тривогу в експертів і деяких політиків", - сказано в матеріалі.

Крім того, видання підкреслює, що в грудні ліберальна партія "Велика Європа" стверджувала, що судовий процес був зіпсований "чутками і забобонами", і просила Європейський Союз направити спостерігачів на апеляційний процес, який повинен початися цієї весни.

Нагадаємо, 12 липня суд міста Павіа (Італія) засудив українського військового Марківа до 24 років позбавлення волі. Жорстокість вироку здивувала навіть прокурора, який просив 17 років ув'язнення.

У листопаді 2019 року Україна подала апеляцію у справі Марківа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram