ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Болгарська церква зробила крок до визнання ПЦУ

На літургії Пловдивського митрополита вперше пом'янули ім'я Епіфанія.

Болгарська церква зробила крок до визнання ПЦУ
Фото: imlagada.gr

На літургії, яку провів ієрарх Болгарської православної церкви, вперше пом'янули ім'я митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Про це пише профільне видання "Церкваріум" із посиланням на Лангадську митрополію Елладської церкви.

Це сталося 27 листопада під час богослужіння на честь святого Дамаскіна Студита в грецькому місті Лангада. Її очолив болгарський гість - митрополит Пловдивський Миколай.

Під час перебування митрополита біля вівтаря грецький диякон зачитав диптих Елладської церкви, в якому поіменно називаються всі предстоятелі помісних церков, включаючи митрополита Київського Епіфанія.

Митрополит Миколай є відомим прихильником ПЦУ, який неодноразово публічно дискутував із русофілами в синоді Болгарської церкви, зокрема з митрополитом Відинським Данилом.

Нагадаємо, помісна Православна церква України була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія. Томос, який підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року.

ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу. Поки що її визнали три церкви: Константинопольська, Елладська і Александрійська.

21 листопада в Києві разом з головою ПЦУ митрополитом Епіфанієм співслужив представник Церкви Чеських земель і Словаччини єпископ Шумперкський Ісайя, хоча Чеська церква так і не оголосила свого рішення щодо ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram