ГоловнаСуспільствоПодії

У ДБР вже отримали доступ до близько 60 справ Майдану, до ранку отримають до всіх, - слідчий ГПУ

Прокурори з ГПУ вже не мають доступу до справ.

У ДБР вже отримали доступ до близько 60 справ Майдану, до ранку отримають до всіх, - слідчий ГПУ
Фото: Podrobnosti.ua

Слідчі ГПУ у справах Майдану не можуть більше мати доступу до відповідних кримінальних проваджень в єдиному реєстрі досудових розслідувань і не можуть продовжувати їх розслідування. Про те, що просто зараз відбувається зі справами Майдану, розповів у коментарі LB.ua слідчий, заступник начальника управління спеціальних розслідувань Управління спеціальних розслідувань ГПУ, Іван Бабенко.

"Фізично справи ГПУ не передає. Але нібито існують постанови, підготовлені керівництвом ГПУ, про передачу кримінальних проваджень за підслідністю. І до єдиного реєстру досудових розслідувань внесена відповідна інформація про їх передавання, у зв'язку з чим я ці кримінальні провадження під своїм доступом у систему вже не бачу. Тобто у кожного слідчого або прокурора є свій доступ до ЄРДР. І ті кримінальні провадження, які були закріплені за управлінням, я вже не бачу. Я мав доступ до них. Якщо вони передаються за підслідністю, відповідно, я це провадження вже не бачу ", - пояснив він.

За словами Бабенка, станом на ранок 19 листопада справ Майдану, які розслідувалися УСР ГПУ і зникли з доступу УСР до ЄРДР, було 56. "До завтра у нас в доступі буде нуль таких справ, наскільки я розумію", - прогнозує слідчий. Він додав, що постанови про передавання кримінальних проваджень за підслідністю він не бачив.

Нагадаємо, у понеділок, 18 листопада директор ДБР Роман Труба заявив, що в Державному бюро розслідувань створили підрозділ з розслідування злочинів, скоєних під час масових протестів у 2013-2014 роках на Майдані. І зазначив, що щойно ГПУ завершить всі процесуальні дії та передасть матеріали кримінальних проваджень, слідчі ДБР розпочнуть роботу. 4 листопада і раніше директор ДБР скаржився на нестачу слідчих у ДБР, які б могли розслідувати справи Майдану, що затягне процес розслідування на невизначений час.

Адвокати сімей Героїв Небесної сотні виступають категорично проти передавання справ ДБР до ухвалення поправки №318 до законопроєкту №2116 Верховною Радою, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану.

У чому полягає небезпека передавання справ Майдану в ДБР на зараз - пояснює адвокат Євгенія Закревська на сторінці Адвокатської консультативної групи. "Справи не можна передавати в ДБР до того, як поправку №318 проголосують, а в ДБР створять управління у справах Майдану, слідчих з ГПУ переведуть у ДБР, тому що це означатиме передати справи Майдану просто в руки Андрія Портнова", - цитує Євгенію Закревську сторінка Адвокатської консультативної групи (адвокати у справах Майдану).

Адвокати Майдану вимагають від президента України Володимира Зеленського скликати позачергове засідання Верховної Ради для проведення голосування за поправку №318 до законопроєкту №2116, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану. Також вони закликають на своїй сторінці до флешмобу #НеЗлийСправиМайдану ("Не злий справи Майдану" - ред.).

Раніше адвокати сімей Героїв Небесної сотні заявили, що слідство у справах Майдану зупиниться з 20 листопада через те, що Верховна Рада не проголосувала необхідних поправок до закону про ДБР, які б дозволили продовжити розслідування.

З 20 листопада 2019 року органи прокуратури остаточно втрачають слідчі функції, після чого справи Майдану повинні перейти частково - до Державного бюро розслідувань, частково - у НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram