ГоловнаСуспільствоВійна

Місія ОБСЄ не помітила обстріл ділянки розведення в Золотому 26 жовтня

Зведення українського командування не було вирішальним під час відведення.

Місія ОБСЄ не помітила обстріл ділянки розведення в Золотому 26 жовтня
Фото: EPA/UPG

Командування Операції об'єднаних сил повідомило, що 26 жовтня на ділянці розведення №2 в Золотому був зафіксований обстріл.Однак його не підтвердили представники місії ОБСЄ, тому формально режим тиші був дотриманий.

Про це йдеться в фейсбуці ООС.

"Фіксація обстрілів представниками СММ ОБСЄ проходить на підставі інформації з відеокамер місії, розташованих на різних ділянках лінії розмежування. Таким чином, зафіксований 26.10.2019 представниками Об'єднаних сил факт обстрілу ділянки розведення в Золотому-4 не знайшов підтвердження у представників СММ ОБСЄ", - заявили військові.

П'ять обстрілів в Золотому, які були зафіксовані 28 жовтня, відбулися поза дільницею розведення №2.

Також на сторінці ООС опублікували відео початку розведення сил і засобів на ділянці №2 біля населеного пункту Золоте-4 Луганської області.

Нагадаємо, вранці 29 жовтня міністр закордонних справ Вадим Пристайко оголосив про початок розведення військ в Золотому. Це стало повною несподіванкою для української громадськості, тому що штаб ООС кілька днів тому повідомляв про обстріл на цій ділянці.

Процес відведення на кожній ділянці повинен займати 30 днів, з яких безпосередньо відведення сил займе три доби. Процес може початися тільки після того, як пройдуть сім днів повного припинення вогню на ділянці розведення, підтвердженого місією ОБСЄ.

Згідно з процедурою відведення військ, після тижневої тиші сторони повідомляють СММ ОБСЄ, з якого кордону, який склад сил і засобів буде відводитися, а також на який кордон вони будуть відведені. На другу добу необхідне повідомлення про готовність почати розведення, на третю - починається переміщення особового складу і техніки.

Після відведення військ передбачається розмінування і демонтаж фортифікаційних споруд. На 29-ту добу сторони звітують про завершення всіх заходів, після чого представники СММ ОБСЄ повинні перевірити їх виконання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram