ГоловнаСуспільствоЖиття

Рада заборонила суцільну вирубку ялицево-букових лісів у Карпатах

Попередній мораторій втратив чинність майже десятиліття тому.

Рада заборонила суцільну вирубку ялицево-букових лісів у Карпатах
Фото: grinchenko-inform.kubg.edu.ua

Верховна Рада заборонила проведення суцільних рубок на гірських схилах у ялицево-букових деревостоях, рубок головного користування та будь-яких суцільних рубок у високогірних лісах, у лісах в лавинонебезпечних та зсувонебезпечних басейнах і в берегозахисних ділянках лісу в Карпатському регіоні.

Про це йдеться в законопроєкті №0873, за який у середу проголосував 301 народний депутат.

Ялицево-букові деревостани - це букові ліси, в складі яких ялиця становить не менш ніж 20%.

Згідно з рішенням Ради, в таких деревостанах на крутих схилах у всіх лісах Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей допускаються тільки вибіркові рубки для формування і оздоровлення лісів.

Автори документа нагадують, що 2000 року було введений мораторій на проведення суцільних рубок головного користування на гірських схилах у ялицево-букових лісах Карпатського регіону на 10 років, але 2011 року він припинив діяти.

"Це погіршило охорону важливих в екологічному, санітарно-гігієнічному, ґрунтозахисному і рекреаційному значенні категорій лісів", - зазначили автори ініціативи в пояснювальній записці, додавши, що така ситуація посилює ймовірність виникнення лавин, селів, зсувів і повеней у Карпатському регіоні.

Також у документі прописана заборона рубок головного користування в національних природних парках і заказниках.

Крім того, в документі прописана необхідність розширити до 20% територію природно-заповідних територій і об'єктів до 2020 року в Карпатському регіоні.

Вирубками формування і оздоровлення лісів є заходи, спрямовані на підвищення стійкості та продуктивності лісу, на оздоровлення і посилення захисних функцій.

Нагадаємо, що 20 жовтня Кабінет Міністрів затвердив трирічну державну програму розвитку регіону Українських Карпат на період 2020-2022 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram