ГоловнаСуспільствоПодії

У Київській області СБУ викрила групу держреєстраторів-рейдерів

Держреєстратори фіктивного підприємства вносили недостовірні дані до держреєстру.

У Київській області СБУ викрила групу держреєстраторів-рейдерів
Фото: Макс Левин

У Київській області СБУ блокувала рейдерські угоди групи держреєстраторів, які незаконно перереєстрували більш ніж 200 земельних ділянок на території області. Про це повідомляють у пресцентрі СБУ.

Оперативники задокументували, що для перереєстрації було створено фіктивне підприємство "Путрівське" на території Васильківського району Київської області. Фактичні реєстраційні дії відбувалися за різними адресами в Києві.

Механізм рейдерського заволодіння нерухомістю полягав у тому, що держреєстратори фіктивного підприємства вносили недостовірні дані до держреєстру.

Таким чином, виконавці та організатори оборудки без згоди власників відчужували земельні ділянки, об'єкти нерухомості та корпоративні права, використовуючи незаконно отримані ключі доступу з електронним цифровим підписом у Держреєстрі. Зловмисники також активно використовували фіктивні рішення судів, підроблені документи, печатки, бланки і штампи підприємств, установ, організацій різних форм власності та судів.

Усвідомлюючи неминучість свого викриття, підозрювані рейдери періодично знищували реєстраційні справи і навіть запустили процес ліквідації КП "Путрівське".

Під час документування злочинної діяльності правоохоронці отримали докази численних шахрайських операцій.

Основним фігурантам справи повідомлено про підозру у вчиненні низки злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) КК України. Встановлюється також загальна сума збитку, завданого підозрюваними, і вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

"Упродовж останніх місяців це вже четвертий випадок викриття і припинення СБУ незаконних реєстраційних дій для заволодіння об'єктами нерухомості", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, в липні президент Володимир Зеленський доручив Кабміну впродовж трьох місяців розробити та внести до ВР законопроєкт про посилення протидії рейдерству.

2 вересня міністр Кабміну Дмитро Дубілет повідомив, що відкриті дані про юридичних осіб тепер публікують щодня, а не щотижня. Раніше "жертви рейдерства" могли дізнатися про несподівані зміни в своїй компанії з запізненням на тиждень. За цей час можна забрати активи або перепродати їх. Міністр підкреслив, що завдяки щоденним публікаціям відкритих даних така затримка буде до одного дня.

4 вересня Кабмін спростив процедуру звернення громадян до антирейдерської комісії при Міністерстві юстиції і перевів їх в онлайн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram