ГоловнаСуспільствоЖиття

Міноборони планує з цього року почати закупівлі Javelin

"Питання контролю за застосуванням Javelin засекречене".

Міноборони планує з цього року почати закупівлі Javelin
Фото: army.mil

Міністерство оборони України буде закуповувати протитанкові ракетні комплекси Javelin згідно з прямою програмою в США з цього року.

Про це у відповіді на інформаційний запит УНН повідомили в Міноборони.

"Міністерством оборони України, починаючи з 2019 року, заплановані прямі закупівлі протитанкових ракетних комплексів виробництва США Javelin і ракет до них за програмою уряду США FMS (Програма продажу озброєння і військової техніки збройних сил іноземних держав - ред.)", - повідомили в міністерстві.

У відомстві також додали, що питання контролю за застосуванням Україною Javelin з боку США засекречене. У той самий час у Міністерстві оборони підкреслили, що озброєння і військова техніка закуповуються тільки у країн-партнерів.

Раніше американські дипломати заявляли, що Україна висловлювала зацікавленість у придбанні більшої кількості ракетних комплексів Javelin. У той самий час у березні 2019 року Пентагон не підтверджував наявність чинних.

Нагадаємо, перша партія "джавелінів" на 47 млн доларів надійшла в Україну навесні 2018 року. Посол Марі Йованович говорила, що за цю зброю Україна не платила. Восени 2017 року американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела в американському уряді написало, що президент США Дональд Трамп не хоче давати Україні зброю безкоштовно.

Незабаром після цього спеціальний представник США з питань України Курт Волкер заявив, що програма військової допомоги Україні передбачає як безкоштовне озброєння, так і його продаж. Влітку 2019 року Посольство США повідомило, що Україна вперше попросила США продати озброєння.

У червні 2019 Сенат США проголосував проєкт закону, який пропонує збільшити до 300 млн доларів і суттєво розширити політику допомоги в питанні безпеки України в оборонному бюджеті на 2020 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram