ГоловнаПолітика

Відкриті дані про юридичних осіб тепер публікують щодня

Кабмін запустив можливість подавати скарги в Антирейдерську комісію в електронній формі.

Відкриті дані про юридичних осіб тепер публікують щодня
Фото: Макс Левин

Відкриті дані про юридичних осіб тепер публікують щодня, а не щотижня. Про це на фейсбуці повідомив новопризначений міністр Кабміну Дмитро Дубілет.

«Ми домоглися того, що відкриті дані про юридичних осіб (ЄДР) почали публікувати щодня, а не щотижня. Чому це важливо. Часто рейдерство виражається в тому, що у компанії раптом помінялися власники або директори, тоді як реальні власники про це нічого не знають», - написав Дубілет.

Він додав, що раніше «жертви рейдерства» могли дізнатися про несподівані зміни у своїй компанії із запізненням на тиждень. За цей час можна забрати активи або перепродати їх. Міністр підкреслив, що завдяки щоденним публікаціям відкритих даних така затримка буде до одного дня.

Дубілет зазначив, що безкоштовно зміни можна відстежувати через OpenDataBot, ПриватБанк, Youcontrol, Llga і Vkursi.

За словами міністра, уряд також запустив можливість подавати скарги в Антирейдерські комісію в електронній формі через iGov.

«Раніше, щоб подати скаргу, вам потрібно було, по-перше, найняти юристів, які підготують для вас великий пакет документів (і навіть з цим половина заявок відхилялися з формальних причин). Ба більше: поки ці документи доходили до комісії через ланцюжок канцелярій, могли минути два тижні», - написав Дубілет.

Нагадаємо, в серпні Дмитро Дубілет повідомляв про деталі розробки реформи для боротьби з рейдерством.

Уряд має намір дати громадянам і бізнесу можливість безкоштовно підписуватися на повідомлення про те, що їх нерухомість або бізнес змінює власника. А також прагне навчитися повідомляти громадян, навіть якщо вони не підписані на спеціальний сервіс, не просто про вже здійснені угоди про рейдерство, а й про їх підготовку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram