ГоловнаПолітика

КС планує скасувати кваліфоцінювання суддів

Рішення планують ухвалити до 21 вересня.

КС планує скасувати кваліфоцінювання суддів
Фото: Макс Левин

Конституційний Суд готує рішення про визнання неконституційною процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів. Про це повідомило джерело LB.ua.

Таким чином, за словами співрозмовника, проводити кваліфоцінювання суддів, які його не пройшли, буде незаконно.

Крім того, КС планує прирівняти за статусом суддів Верховного Суду України до суддів нового Верховного Суду, створеного в результаті судової реформи часів Петра Порошенка.

Нагадаємо, тих суддів Верховного Суду України, які не пройшли конкурс у Верховний Суд, мали перевести в апеляційні суди. У разі їх незгоди - звільнити.

Проєкт рішення повинні подати для ознайомлення суддям сьогодні, 2 вересня. Планується, що рішення буде прийнято до 21 вересня, коли у трьох суддів КС, у тому числі у голови суду Наталії Шаптали, минають повноваження.

За словами джерела, в записах, зроблених НАБУ в Окружному адмінсуді Києва, нібито фігурують судді Конституційного Суду, з якими вели переговори про визнання неконституційною процедури оцінювання.

У разі прийняття відповідного рішення Конституційним Судом парламент повинен внести зміни в законодавство для його виконання.

Нагадаємо, кваліфоцінювання суддів проводиться в рамках судової реформи для очищення системи від недоброчесних суддів. Процедура почалася в лютому цього року. Її повинні пройти всі судді. Законом "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що тільки в разі успішного проходження всіх етапів кваліфоцінювання суддям передбачено суттєве підвищення зарплати. Якщо суддя не проходить оцінювання, він підпадає під звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram