ГоловнаСуспільствоЖиття

МВС пропонує перевіряти на фейковість дзвінки про мінування і збільшити строк покарання за неправдиві повідомлення

Достовірність такої інформації буде перевіряти кіберполіція.

МВС пропонує перевіряти на фейковість дзвінки про мінування і збільшити строк покарання за неправдиві повідомлення
Фото: Макс Требухов

Міністерство внутрішніх справ має намір переглянути алгоритм роботи поліцейських під час реагування на повідомлення про мінування. Після реєстрації таких повідомлень поліція пропонує перевіряти їх на фейковість. Про це йдеться в заяві МВС.

Достовірність такої інформації буде перевіряти кіберполіція. Крім того, МВС готує зміни в Кримінальному кодексі для посилення відповідальності за неправдиві повідомлення про мінування. Пропонують збільшити термін обмеження свободи на понад 6 років, а також передбачити додаткову конфіскацію майна.

"Через масові повідомлення про мінування тих чи інших об'єктів у столиці та в інших регіонах країни за останній час ми ініціюємо підготовку проекту змін до наших внутрішніх правових актів, які уточнюють регламент реагування органів правопорядку на такі повідомлення", - цитує відомство директора Департаменту комунікації МВС України Артема Шевченка.

У Національну поліцію все частіше надходять повідомлення про фейкові мінування різних об'єктів. На все це без винятків правоохоронці зобов'язані реагувати. На час перевірки інформації про замінування доводиться блокувати діяльність зазначених закладів і евакуювати людей, що завдає значних незручностей громадянам і великих збитків підприємствам.

Крім того, часто такі повідомлення надходять від ботів із Росії і з непідконтрольних територій на сході України.

Нагадаємо, Кримінальний кодекс України містить окрему статтю 259 (свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності), яка передбачає до шести років позбавлення волі.

Наприклад, вчора, 24 червня, в Києві "замінували" цілу низку об'єктів: торгово-розважальні центри SkyMall, "Глобус", "Україна", Lavina, "Гуллівер", Арт-Мол, "Проспект", "Район", "Караван", "Магеллан", "Квадрат Нео", "Ретровіль", "Метрополіс"; продуктові супермаркети "Ашан", АТБ, "Сільпо", Терра, ІКЕА, "Епіцентр". Крім того, часто в Києві мінують станції метро, через що їх доводиться закривати для пасажирів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram