ГоловнаСуспільствоОсвіта

Студенти медфакультету в Харкові звернулися до Окружного адмінсуду Києва, щоб саботувати держіспит з медицини

Позов зареєстровано 24 червня.

Студенти медфакультету в Харкові звернулися до Окружного адмінсуду Києва, щоб саботувати держіспит з медицини
Фото: dmitryfirtash.com

Студенти медичного факультету Харківського університету ім. Каразіна планують саботувати іспит з основ медицини (IFOM). В Окружному адміністративному суді Києва зареєстровано позов одного зі студентів з вимогою визнати протиправність дій, повідомляє прес-служба МОЗ.

"24 червня 2019 року студенти медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна опублікували відкритий лист, в якому інформують про свої плани неявки на іспит з основ медицини. Вони також планують відмовитися підписувати згоду на збір, опрацювання та зберігання персональних даних", - повідомляє МОЗ.

За даними міністерства, в Окружному адміністративному суді Києва зареєстровано позов від харківського студента-медика - справа №640/11193/19. Предметом позову є визнання протиправними дій ДП "Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою за напрямами "Медицина" і "Фармація", позивач - Денис Іванченко. Справу розглядатиме суддя Ігор Качур.

"Імовірно, мова про блокування проведення цього іспиту для студентів. Студенти медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна мають найнижчі результати серед усіх державних установ вищої медичної освіти - як за результатами іспитів КРОК, так і за результатами міжнародного моніторингового дослідження якості вищої освіти", - сказано в повідомленні.

МОЗ попереджає, що блокування проведення іспиту IFOM не дозволить студентам отримати вищу освіту і взагалі продовжити освіту за спеціальністю.

"Якщо студенти не дали згоди на збір, опрацювання та зберігання персональних даних, то вони не зможуть скласти іспит і, відповідно, ризикують не отримати диплом державного зразка ... Якщо студенти не з'являться на проведення іспиту, вони отримають результат "0". Повторно скласти іспит можна тільки один раз, у 2019 році, в серпні, згідно з графіком Центру тестування. Витрати на повторне складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту покладаються на здобувача. У разі повторного нескладання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту особа вважається такою, що не виконала індивідуальний навчальний план, і відраховується з вузу", - повідомляє міністерство.

У МОЗ підкреслили, якщо суд заблокує проведення іспиту 1-3 липня, то скласти його не зможуть студенти по всій країні.

Іспит IFOM у рамках Єдиного державного кваліфікаційного іспиту проводять в Україні вперше. Цього року поріг "склав - не склав" визначатиме міжвідомча група експертів після отримання результатів іспиту, зважаючи на те, що раніше українські студенти не мали досвіду складання цього іспиту.

Нагадаємо, студенти медичних вузів цьогоріч заявляли про безпрецедентну складність іспиту КРОК 2 і про обмежений час для відповідей на питання тесту, проте більш ніж 93% студентів успішно пройшли цей іспит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram