ГоловнаСуспільствоВійна

Координатор ОБСЄ відвідав полонених в окупованому Донецьку

Фріш побачився з чотирма українськими військовими, яких сепаратисти утримують понад 4 роки.

Координатор ОБСЄ відвідав полонених в окупованому Донецьку
Тони Фриш
Фото: facebook.com/pressjfo.news/

Координатор ОБСЄ в гуманітарній групі посол Тоні Фріш відвідав підконтрольний сепаратистам Донецьк, де побачився з шістьма полоненими українцями - чотирма військовими і двома цивільними. Про це в суботу, 6 квітня, повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ в Мінську Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Відзначається, що Фріш відвідав військовополонених, яких сепаратисти відмовляються віддавати Україні більш як чотири роки.

"На жаль, замість 10 заручників, на відвідуванні яких ми наполягали, йому показали тільки чотирьох. І ще двох цивільних, про затримання яких ми знаємо. Українська сторона залишає за собою право на дзеркальні умови відвідування координатором ОБСЄ пенітенціарних установ і дзеркальні дозволи зустрічей з людьми, заявленими в списках представниками ОРДЛО", - написала Геращенко.

Вона також розповіла, що сім'ї заручників звернулися до Фріша з проханням передати листи, привезти відповіді і підняти питання щодо телефонного дзвінка. За попередньою інформацією, посол передав листи Міжнародному комітету Червоного Хреста, а під час переговорів в Мінську стане відомо, чи отримали заручники звістки від своїх сімей.

"За нашою попередньою інформацією, Фріш так і не зустрівся з іншими заручниками, на відвідуванні яких українська сторона наполягала в Мінську, зокрема, і з Станіславом Асєєвим. Загалом, йому дали можливість побачити лише третину з тих, на обов'язкових відвідинах кого ми наполягали, і які були в списку з проханням обов'язково побачити", - додала Геращенко.

Нагадаємо, в березні Україна запропонувала РФ провести обмін заручниками за формулою "25 на 25". Москві було направлено 16-й лист з приводу обміну полоненими.

Останній великий обмін полоненими на Донбасі відбувся в грудні 2018 року. Україна тоді віддала 233 людини і отримала 73. При цьому зазначалося, що звільнення полонених не завершено і процес повинен бути продовжений.

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер висловив надію, що російська сторона почне звільняти українських заручників і полонених після виборів президента України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram