ГоловнаСуспільствоЖиття

Під посольством РФ у Києві провели акцію з вимогою звільнити українця Гриба

Аналогічна акція відбулася в Одесі.

Під посольством Росії в Києві відбувся мітинг з вимогою звільнити Павла Гриба, засудженого Північно-Кавказьким окружним військовим судом РФ до шести років ув'язнення в колонії загального режиму. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Під посольством РФ у Києві провели акцію з вимогою звільнити українця Гриба
Фото: ukrinform.ua
Під посольством РФ у Києві провели акцію з вимогою звільнити українця Гриба

Фото: ukrinform.ua

Активісти вимагали також звільнити інших українців, які перебувають у російських в'язницях з політичних мотивів або утримуються угрупованнями "ДНР" і "ЛНР" на Донбасі.

Учасники акції закликали громадян України утриматися від поїздок у Російську Федерацію.

Акція на підтримку Павла Гриба також відбулася в Одесі. У ній взяли участь близько десяти осіб.

Організатором мітингу виступила громадська організація "Фонд регіональних ініціатив". Її представники анонсували аналогічні акції у Львові та Харкові.

Нагадаємо, російський суд визнав 20-річного Павла Гриба винним за частиною 1 статті 205.1 Кримінального кодексу РФ - сприяння терористичній діяльності. За версією слідства, він причетний до підготовки теракту в сочинській середній школі №26.

Гриб потрапив до рук російських силовиків після того, як у вересні 2017 року з'їздив в Білорусь, куди поїхав на зустріч до подруги, з якою познайомився в інтернеті. Він нібито переконував дівчину підірвати саморобний вибуховий пристрій на випускному вечорі.

Пізніше Гриба знайшли в краснодарському СІЗО.

Здоров'я Гриба за час, проведений в СІЗО, погіршилося. У нього порушена функція згортання крові, з'явилися ознаки цирозу печінки і хвороби Альцгеймера.

Українським лікарям досі було відмовлено в можливості провести його огляд. Безпосередньо після оголошення вердикту суду Павло Гриб оголосив голодування.

Раніше із закликом звільнити українця Гриба виступили Польща, Євросоюз і США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram