ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна направила будівельників до зруйнованого бойовиками мосту в Станиці Луганській

ТКГ просить Росію забезпечити режим тиші на час ремонтних робіт.

Україна направила будівельників до зруйнованого бойовиками мосту в Станиці Луганській
Мост через Северский Донец в Станице Луганской
Фото: EPA/UPG

Україна направила будівельників та 13 одиниць будівельної техніки до зруйнованого бойовиками мосту в Станиці Луганській, щоб розпочати реконструкцію.

Про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу Ірина Геращенко.

"Міст окупанти зруйнували у 2014 році, а на його уламках встановили російської блокпост з бойовиками. Щорічно під час переходу по цих руїнах гинуть люди, особи похилого віку ламають руки-ноги. Всі ці роки Україна заявляла про готовність негайно реконструювати. І разом з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, які пропонували свою участь у ремонті об'єкта, і самостійно. Всі ці роки РФ разом з бойовиками блокувала ремонт мосту", - написала вона у Фейсбуці.

Зараз, за словами Геращенко, ситуація просто катастрофічна.

"Разом зі снігом зійшли всі ті дощечки, залишки сходів, парапети, які бойовики називали «мостом», і це реально пекельна дорога, яку щодня змушені долати тисячі українців. Українська сторона напередодні направила дипломатичну ноту країнам "нормандського формату" - ми вимагаємо від РФ режиму тиші на час проведення ремонтних робіт і приступаємо до реконструкції", - підкреслила вона.

Геращенко також повідомила, що сьогодні представник України в ТКГ Євген Марчук провів відеоконференцію з командувачем ООС Сергієм Наєвим, який перебуває в Станиці Луганській і який доповів про повну готовність української сторони розпочати реконструкцію мосту і повноцінну роботу КПВВ "Золоте".

На місці також перебувають представники СММ ОБСЄ, які традиційно уникають коментарів.

"На жаль, РФ не дала жодної відповіді на запит про забезпечення режиму тиші. Ми очікуємо від ОБСЄ і країн "нормандського формату" чіткого публічного звернення до РФ з вимогою припинити блокувати рішення гуманітарних проблем Донбасу, прибрати свій блокпост посеред зруйнованого мосту, негайно провести розмінування територій поблизу Сіверського Дінця і забезпечити режим тиші для українських будівельників", - наголосила Геращенко.

Нагадаємо, зруйнований міст відіграє важливу роль для місцевих жителів, оскільки там розташовано єдиний пункт пропуску між підконтрольними і непідконтрольними українському уряду територіями в Луганській області. Україна неодноразово висловлювала готовність відремонтувати міст в односторонньому порядку, проте Росія ігнорувала це.

У березні Марчук заявив, що міст у Станиці Луганській не ремонтують, тому що Росія хоче, щоб він витримував танки.

У березні 2015 року в Станиці Луганській підірвали останній міст через Сіверський Донець (старий). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram