ГоловнаПраво

Марків вийшов із в'язниці Опера в Італії (оновлено)

Найближчим часом українець повернеться додому. 

Фото: facebook/Володимир Боровик

Звільнений за рішенням апеляційного суду в Італії нацгвардієць Віталій Марків вийшов із в'язниці Опера в Мілані.

Фото: Людмила Денiсова

Фото: Людмила Денiсова

Фото з Віталієм Марківим оприлюднив також заступник голови МВС України Антон Геращенко. 

"Перше фото Віталія Марківа на свободі після 1222 днів без свободи за жахливими і несправедливими звинуваченнями", - повідомив Геращенко.

Він зазначив, що завтра вдень Віталій Марків буде вже в Україні.

Фото: Facebook.com

Фото: facebook/Володимир Боровик

В мережі з'явилось відео, на якому зафіксовані перші хвилини Марківа на свободі. Звільнений нацгвардієць також дав короткий коментар журналістам.

"Це надзвичайна подія. Ми довели, що правда є, що справедливість існує. І моїм першим засудженням це було насамперед доказано, що кремлівській пропаганді немає меж. Правда перемагає, добро перемагає", - сказав Марків.

Судові слухання в справі Марківа тривали три роки. Старшого сержанта, командира відділення батальйону ім. Кульчицького (в/ч 3066) Національної гвардії України Віталія Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі в зоні бойових дій на Донбасі. Торік у липні суд першої інстанції засудив його до 24 років позбавлення волі.

За версією обвинувачення, Марків нібито був причетний до вбивства за попередньою змовою з групою осіб італійського фотографа Андреа Роккеллі і його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули в результаті мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов'янськом, на контрольованій тоді бойовиками території. 

Апеляційний процес у справі Марківа розпочався 29 вересня. Розгляду оскарження вироку очікували минулої весни, але через пандемію його відклали на осінь. Засідання суду в другій інстанції проходили в апеляційному суді присяжних Мілана. 

У травні 2020 року група експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз і Київського політехнічного інституту в межах розслідування кримінального провадження Нацполіцією провела у Слов’янську слідчі експерименти про обставини загибелі італійського фоторепортера Роккеллі та російського перекладача Миронова 24 травня 2014 року. Слідчі дії довели, що Марків не причетний до загибелі італійського фоторепортера.

15 жовтня в Мілані на третьому засіданні апеляційного суду в справі нацгвардійця Віталія Марківа заслухали висновки дослідження щодо розмови Марківа зі співкамерником про загибель італійського репортера. Сторона обвинувачення намагалася долучити до справи непрямі слова Віталія, які вирвані з контексту. Йдеться про фразу "вбили журналіста", яку отримали під час прослуховування гвардійця Марківа в СІЗО і яку намагалися інтерпретувати ніби "я вбив". 

Згідно з новим перекладом розмови Віталія Марківа із співкамерником у липні 2017 року, він не говорив "ми прибрали репортера", а сказав: "У 2014 був убитий італійський репортер, і тепер вину хочуть покласти на мене".

За звільнення Марківа боролися Міністерство внутрішніх справ України та Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що суд над Марківим є елементом гібридної війни Росії, адже звинувачували не просто одного захисника України, а й усю армію. 

На сьогоднішньому засіданні Віталій ще раз нагадав, що всі обвинувачення є безпідставними, а сторона захисту навела достатню кількість підтверджень його невинуватості. 

Під час судового засідання також виступала адвокат родини загиблого Андреа Роккеллі Алессандра Баллеріні, яка намагалася виправдати сепаратистів, замовчуючи їхні злочини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram