ГоловнаПраво

Ексвласника VAB Банку Бахматюка суд відправив під варту заочно

Розгляд справи ексголови наглядової ради VAB Наталії Василюк відкладено на 1 червня.

Ексвласника VAB Банку Бахматюка суд відправив під варту заочно
Олег Бахматюк
Фото: Макс Левин

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 28 травня розглянула апеляційну скаргу прокурора на рішення ВАКС про відмову в обранні запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою ексвласнику VAB Банку Олегу Бахматюку.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

"Агробарону Олегу Бахматюку призначили утримання під вартою заочно", - йдеться на сторінці ЦПК в фейсбуці.

В телеграм-каналі ЦПК повідомляється, що Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розглянула апеляційну скаргу прокурора щодо підозрюваного, який в період з 04.10.2014 по 13.10.2014 здійснював фактичний контроль і керівництво діяльністю ВАТ "ВіЕйБі Банк".

За результатами судового засідання суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора і обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Зараз підозрюваний перебуває за межами України.

У ЦПК відзначають, що це рішення дозволяє Інтерполу почати розшук Бахматюка.

У той же час пресслужба ВАКС інформує про те, що розгляд апеляційної скарги прокурора на рішення ВАКС про відмову в обранні запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою ексголови наглядової ради VAB Наталії Василюк Апеляційна палата відклала на 1 червня.

15 квітня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) в обранні для бізнесмена, ексвласника VAB Банку Олега Бахматюка запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою у справі про отриманий цим банком в 2014 році стабілізаційний кредит Нацбанку, що підтверджує незаконність дій НАБУ.

20 березня 2015 року НБУ вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ). На початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів займав 16-е місце (24 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Бахматюк неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізосіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції і вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 11 листопада 2019 року за підозрою в заволодінні коштами стабкредиту VAB банку затримали 7 осіб, серед яких колишні і діючі співробітники Національного банку України, VAB банку та пов'язаних з ексвласником банку компаній, проте потім відпустили їх під заставу.

У кінці листопада Міністерство внутрішніх справ (МВС) України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка і його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк, які на момент слідчих дій були за кордоном.

У жовтні 2014 року VAB Банк, у якого виникли проблеми з ліквідністю, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. За версією слідства, VAB Банк не подав всі необхідні для цього документи (наприклад, програму фінансового оздоровлення банку), але правління Нацбанку видало йому 1,2 млрд гривень.

Вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже в 25 разів. Експертиза, проведена під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн гривень, а не 1,8 млрд гривень, як заявив VAB.

Через 40 днів після видачі стабкредиту VAB Банк збанкрутував. Гроші Нацбанку не повернули.

У листопаді 2019 року НАБУ повідомило про підозру 10 особам в заволодінні стабкредитом. Серед підозрюваних - колишній власник банку Олег Бахматюк, колишній глава правління VAB Денис Мальцев, ексглава наглядової ради VAB Наталія Василюк, колишній заступник голови НБУ Олександр Писарук і інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram