ГоловнаПраво

ДБР закрило провадження проти нардепа Пономарьова за перешкоджання роботі журналістів

На думку слідчого, кореспонденти знімали його під час приватної бесіди.

ДБР закрило провадження проти нардепа Пономарьова за перешкоджання роботі журналістів
Фото: LB.ua

ДБР закрило кримінальне провадження проти нардепа від ОТЗЖ Олександра Пономарьова за фактом перешкоджання роботі двох журналістів у кулуарах парламенту. Про це пише "Цензор.нет".

У лютому 2018 року Пономарьов вирвав телефони з рук журналістів Івана Марусенка і Михайла Криворучкіна.

"Кримінальне провадження щодо перешкоджання законній діяльності журналістів було відкрито цього ж дня. Навіть тодішній Генпрокурор Юрій Луценко побачив склад злочину в діях депутата Пономарьова і, особисто виступаючи на Комітеті ВР, годину доводив факт порушення закону з боку депутата, спираючись не тільки на українське законодавство, але і на практику Європейського Суду. Але справа з різних причин затягнулася на два роки, і на початку цього року була передана в ДБР, як тепер виявляється, виключно з метою закрити її", - пояснив Марусенко.

За його словами, слідчий ДБР Амелін порахував, що нардепа знімали під час приватної бесіди з його колегою. Марусенко повідомив, що парламентарії розмовляли про те, що "депутат Сергій Соболєв з трибуни Верховної Ради звинуватив депутата Пономарьова в незаконних діях, а фактично в диверсії проти української армії".

"А журналісти, які знімають цю бесіду, на думку слідчого ДБР Амеліна, повинні запитати у депутатів, чи можна їх знімати на відео на місці їх роботи, інакше журналісти вже займаються не більше і не менше "незаконною журналістською діяльністю", - додав він.

Марусенко повідомив, що рішення ДБР оскаржили у генпрокурора, оскільки вручення підозр депутатам лежить в компетенції глави ОЦП.

Ну і звичайно, якщо пані Генеральний прокурор встане на шлях покривання незаконних дій ДБР і депутата Пономарьова, ми будемо це оскаржувати в судовому порядку", - акцентував Марусенко.

Нагадаємо, що 7 лютого 2018 Олександр Пономарьов (на той момент входив до групи "Воля народу") в кулуарах парламенту відібрав телефони у двох журналістів. Спочатку він вихопив мобільний телефон з рук парламентського кореспондента "Цензора", на камеру якого вівся запис, і поклав собі в кишеню. Потім депутат вихопив телефон у іншого журналіста.

У травні Генеральна прокуратура внесла до Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Олександра Пономарьова ("Воля народу").

У червні на засіданні регламентного комітету Пономарьов заявив, що журналісти перед тим, як він відібрав у них телефони, займалися провокацією і хамством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram