ГоловнаПраво

ВАКС залишив під нічним домашнім арештом Юрія Гримчака

Його ймовірному спільнику змінили цілодобовий домашній арешт на нічний.

ВАКС залишив під нічним домашнім арештом Юрія Гримчака
Фото: http://www.svobodnaya.odessa.ua

Вищий антикорупційний суд залишив під домашнім арештом колишнього заступника голови Міністерства тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака.

Таке рішення було прийнято на підготовчому засіданні в справі за обвинуваченням Гримчака і його ймовірного спільника, йдеться на сторінці ВАКС у Facebook.

"Під час судового засідання колегія суддів задовольнила клопотання прокурора САП і продовжила підозрюваному ексзаступнику міністра запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з забороною покидати житло в нічний час із 22:00 до 6:00 ще на 60 діб – до 25 липня 2020", – йдеться в повідомленні.

Також йому продовжили термін зобов'язань прибувати до суду на кожен виклик, утриматися від спілкування з обвинуваченими і свідками, здати закордонний паспорт і носити електронний браслет.

Ймовірному спільникові Гримчака, Ігорю Овдієнку, продовжили домашній арешт, проте змінили його з цілодобового на нічний.

Розгляд провадження по суті заплановано на 1 червня 2020 року.

Гримчак був заступником міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з 10 березня 2017 року по 4 вересня 2019 року. Його звільнили вже після затримання.

Нагадаємо, що за версією слідства, підозрювані вимагали більше мільйона доларів за надання деяких послуг. Представник однієї з приватних компаній розповів Гримчаку про проблему з отриманням дозвільних документів на будівництво в межах охоронної території Києва. Гримчак заявив, що за $1 млн може розв'язати це питання. Гроші нібито потрібні були, щоби підкупити чиновників у Мінкультури, Мін'юсті, КМДА й Українському державному інституті культурної спадщини.

Ця ж фірма потребувала консультації у цивільній справі про стягнення боргу з іншого приватного підприємства. За версією слідства, Гримчак за $100 тис. взявся забезпечити ухвалення необхідного судового рішення. Він нібито збирався звернутися до заступниці генерального прокурора, щоби та вплинула на голову Касаційного цивільного суду (у складі Верховного Суду), який, своєю чергою, міг би вплинути на суддів.

Під час переговорів сторони домовилися про суму $80 тис. Першу частину грошей у розмірі $50 тис. Гримчак і його помічник поділили між собою.

Гримчака і помічника затримали 14 серпня 2019 роки після отримання $480 тис. ($30 тис. за розв'язання питання із судом і $450 тис. за дозвільні документи).

12 травня Національне антикорупційне бюро закрило одну з кримінальних справ проти колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака. Вона стосується недостовірного декларування.

22 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака і його помічника Ігоря Овдієнка. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram