ГоловнаПраво

Більшість звільнених з ОРДЛО українців заявляють про тортури, - Офіс генпрокурора

На підконтрольну Україні територію повернулися 20 осіб.

Більшість звільнених з ОРДЛО українців заявляють про тортури, - Офіс генпрокурора
Фото: EPA/UPG

Більшість зі звільнених під час обміну з ОРДЛО українців заявляють про побиття і катування.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора України.

"Більшість звільнених осіб підтверджують факти побиття, нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, приниження людської гідності, побиття, тортур, що в окремих випадках призводило до каліцтв і загибелі", - заявив начальник департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Юрій Рудь.

За даними Офісу генпрокурора, за шість років органи прокуратури спільно з СБУ встановили понад 160 місць утримання українських громадян в окремих районах Донецької і Луганської областей. Понад 3,5 тисячі осіб були протиправно позбавлені волі.

На сьогодні за порушення законів і звичаїв війни притягнули до кримінальної відповідальності понад 80 осіб, стосовно 16 з них обвинувальні акти направлено до суду.

За даними СБУ, на тимчасово окуповані території виїхало 14 громадян. Відзначається, що вперше обмін пройшов за формулою, коли Україна отримала більше осіб, ніж передала.

Нагадаємо, що звільнені під час чергового етапу взаємного обміну утримуваними особами між Україною і ОРДЛО громадяни два тижні проведуть в обсервації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram