ГоловнаПраво

Набув чинності судовий вирок щодо агента ФСБ, який убив українського військового

Його засуджено до 12 років позбавлення волі.

Набув чинності судовий вирок щодо агента ФСБ, який убив українського військового
Фото: slovoidilo.ua

З 2 квітня набув чинності вирок Рівненського суду, яким агента ФСБ Росії Олега Смородінова засуджено до 12 років позбавлення волі.

Його було визнано винуватим у державній зраді, повідомили в пресслужбі СБУ.

Контррозвідники встановили, що двічі судимий етнічний росіянин Смородінов у січні-лютому 2016 року був завербований співробітником ФСБ Росії Максимом Живілом. Йому дали завдання встановити місце проживання і роботи окремих військових ЗСУ з-поміж учасників АТО-ООС і учасників російсько-грузинського конфлікту. Зібрані дані він повинен був передавати куратору з Росії.

"Задокументовано, що в липні 2016 року Смородінов отримав завдання виїхати в Україну і вбити колишнього військового, працівника Рівненського слідчого ізолятора. За виконання співробітник ФСБ обіцяв влаштувати його на роботу в поліцію у тимчасово окупованому Криму. 16 вересня злочинець виконав своє завдання - убив майора Івана Мамчура в під'їзді його будинку", - додали в СБУ.

Смородінова затримали в листопаді 2016 року під час перетину російсько-українського кордону.

Нагадаємо, 6 березня Рівненський міський суд засудив до 12 років позбавлення волі агента Федеральної служби безпеки Росії Олега Смородінова. На суді Смородінов визнав свою провину і повідомив, що його завербували в Москві знайомі співробітники ФСБ і ГРУ. Вони дали йому список українських військових, яких він мав би ліквідувати. ФСБ планувала вбивства для залякування учасників АТО.

37-річний майор Іван Мамчур працював начальником інженерно-технічного відділу слідчого ізолятора. Його застрелили 16 вересня 2016 року в під'їзді багатоповерхівки, в якій він проживав. На момент убивства він перебував у відпустці.

Тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що вбивство 37-річного Мамчура скоєно на замовлення ФСБ Росії. Він також розповів, що підозрюваних у вбивстві вирахували за допомогою ДНК-аналізу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram