ГоловнаПолітика

Україна, Грузія і Боснія та Герцеговина можуть отримати статус кандидатів у НАТО (уточнено)

Ці статуси мають ратифікувати під час весняної сесії в Софії (Болгарія) наприкінці травня.

Україна, Грузія і Боснія та Герцеговина можуть отримати статус кандидатів у НАТО (уточнено)
Засідання Парламентської асамблеї НАТО у Таллінні 23-24 березня
Фото: Х/Sejm RP

Україна, Грузія і Боснія та Герцеговина можуть отирмати статус кандидатів у НАТО – відповідний новий статус погодили на Парламентській асамблеї Альняму. Косово може стати асоційованим членом, і Мальта отримає асоційоване членство.

Такі рішення ухвалив постійний комітет Парламентської асамблеї НАТО на зустрічі у Таллінні 23-24 березня, йдеться на сайті ПА.

Участь у роботі асамблеї взяли понад 40 законодавців з НАТО. На зустрічі делегати привітали нового союзника НАТО - Швецію, на цій першій зустрічі шведські парламентарі були присутні як повноправні члени.

У своєму виступі прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас наголосила, що двері НАТО мають залишатися відчиненими, оскільки це робить Альянс сильнішим. 

"Наступного тижня Естонія відзначає 20-річчя членства в НАТО. НАТО зробило Естонію сильнішим – у цьому немає жодних сумнівів – але також наше членство зміцнило Альянс...", - заявила каллас.

Вона закликала країни-члени більше інвестувати в оборону. "Не лише 2% нашої економіки, а як мінімум 2,5%. Естонія зараз інвестує понад 3% в оборону", - додала глава естонського уряду.

Законодавці країн НАТО також підготували свої початкові рекомендації щодо того, як главам держав і урядів країн Альянсу слід зміцнювати колективну оборону та стримування, трансформувати НАТО і зберігати повну підтримку перемоги України. Ці рекомендації обговорять на саміті у Вашингтоні 9-11 липня цього року. А остаточні рекомендації Асамблеї для Вашингтонського саміту НАТО щодо кандидатів будуть погоджені під час весняної сесії в Софії (Болгарія) наприкінці травня.

Президент Парламентської асамблеї НАТО Міхал Щерба повідомив, що кількість делегатів від України збільшать з 8 до 12. Це відповідатиме кількості делегатів, яку мають країни-члени альянсу, йдеться в дописі Щерби у соцмережі Х.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram