ГоловнаПолітика

Парламент зробив перший крок для повернення звітування фінансування партій

Законопроєкт про повернення звітності політичних партій прийнято лише у першому читанні. У разі голосування в цілому НАЗК повернуть контроль за приватним фінансування партій та цільовим витрачанням коштів державного фінансування.

Парламент зробив перший крок для повернення звітування фінансування партій
Фото: rada.gov.ua

Верховна Рада України на засіданні 9 серпня проголосувала за основу проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій.

За проєкт закону у першому читанні проголосував 291 нардеп, передає кореспондент LB.

У пояснювальній записці до проєкту нагадується, що ще 2 квітня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким було запроваджено відстрочку для політичних партій у поданні щоквартальних звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. 

«Так, до Розділу VI «Заключні положення» Закону України «Про політичні партії в Україні» було додано пункт 5, в якому встановлено, що звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру політичних партій, передбачений статтею 17 цього Закону, подається не пізніше ніж на сороковий день після закінчення здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України», — роз’яснюють нардепи.

Як наслідок, політичні партії фактично припинили подавати фінансові звіти. Станом на жовтень 2021 року фінансові звіти подавало всього 7,4% зареєстрованих в Україні політичних партій.

А контролюючий орган — НАЗК — наразі позбавлений можливості здійснювати контроль як за приватним фінансування партій, так і за цільовим витрачанням коштів державного фінансування. 

«У цей же час, ситуція ще більше ускладнилася у 2022 році, коли реагуючи на виклики повʼязані із повномасштабним вторгенням та запровадженням воєнного стану було прийнято закон «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», яким з одного боку політичним партіям надано додаткову підставу не подавати фінансові звіти, а з іншого запроваджено мораторій на перевірку тих фінансових звітів які подаються у добровільному порядку». 

Таким чином, реформа політичного фінансування, прийнята у 2015 році, останні три роки «призупинена».

Прийняття цього закону в цілому дозволить Національному агентству з питань запобігання корупції здійснювати державний контроль за дотриманням встановлених законом обмежень щодо фінансування політичних партій. 

«А також за законним та цільовим використанням політичними партіями коштів, виділених з державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності, своєчасністю подання звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, повнотою таких звітів, звіту зовнішнього незалежного фінансового аудиту діяльності партій, відповідністю їх оформлення встановленим вимогам, достовірністю включених до них відомостей», — прогнозують нардепи.

Нагадаємо, у травні НАЗК виявило ознаки кримінального правопорушення у фінансуванні партії “Слуга народу”. Відомство надіслало обґрунтований висновок до Національної поліції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram