ГоловнаПолітика

​Операція «Евакуація»

Російський президент Володимир Путін, схоже, вирішив реалізувати карту так званого «геноциду жителів Донбасу». Сьогодні, 18 лютого, так званий голова «ДНР» Денис Пушилін оголосив про початок евакуації мешканців окупованої Донеччини в Ростовську область нібито через можливий наступ Збройних сил України. Те саме зробив і керівник так званої «ЛНР» Леонід Пасічник. Окупаційні адміністрації також заявили про мобілізацію чоловічого населення.

В окупованих містах почалася паніка, з’явилися черги біля заправок і банкоматів. 

LB.ua дізнався, що відбувається на окупованому Донбасі та куди бойовики «евакуюють» мирних громадян.

Що передувало

Після окупації частини Донбасу та підписання Мінських угод у 2014 році Російська Федерація здобула потужний військовий вплив на Україну. Були створені маріонеткові «республіки» – «Луганська» та «Донецька». З 2016 року тамтешнім мешканцям почали роздавати російські паспорти, втім тривалий час отримати їх було складно. Усе змінилось у 2019-му, коли Володимир Путін спростив процедуру набуття громадянства РФ для мешканців окупованих регіонів України – і вже з 2020 року Москва активно роздає ці документи. Усього, за даними секретаря РНБО Олексія Данілова, російські паспорти одержали близько 800 тисяч осіб.

Мешканці ДНР отримують паспорти РФ в селі Покровське Ростовської області, Росія
Фото: dan-news.info
Мешканці ДНР отримують паспорти РФ в селі Покровське Ростовської області, Росія

Це дозволило офіційним особам Росії заявляти про «захист наших громадян на Донбасі». Торік жителів окупованих територій залучили до виборів у Держдуму. А вже 15 лютого 2022 року її депутати направили звернення Володимиру Путіну з пропозицією визнати так звані «Л/ДНР».

Сталося це, коли Росія сконцентрувала вздовж українського кордону майже 150-тисячний контингент, а лідери США та ЄС заявили про загрозу повномасштабного вторгнення в Україну. Тим часом російська пропаганда та їхні маріонетки на Донбасі почали поширювати фейки про нібито наступ української армії.

Із 17 лютого загострилася ситуація на лінії зіткнення. За дві доби зафіксовано щонайменше 105 обстрілів позицій ЗСУ – удвічі більше, ніж за попередній місяць. Уранці 17 лютого окупанти обстріляли дитячий садочок у Станиці Луганській та школу в селі Врублівці на Луганщині. Після чого відразу заявили про нібито обстріл школи в Луганську, використавши кадри з садочком у Станиці Луганській.

Пошкоджена стіна дитсадка в Станиці Луганській
Фото: SSU
Пошкоджена стіна дитсадка в Станиці Луганській

Евакуація та паніка

О 15:00 за київським часом 18 лютого 2022-го керівник так званої «ДНР» Денис Пушилін оприлюднив відеозвернення, в якому повідомив, що о 20:00 за московським часом почнеться масова евакуація населення окупованої Донеччини до Ростовської області Росії через нібито наступ ЗСУ. 

Кілька хвилин опісля таку саму заяву оприлюднив і ватажок так званої «ЛНР» Леонід Пасічник. Активіст Сергій Стерненко виявив у метаданих відеофайлів інформацію, що свої заяви підконтрольні Кремлю терористи записали ще 16 лютого, за дві доби до початку евакуації. І зберігали в теці «Бросок мангуста». «Звучить як назва спецоперації», – припустив Сергій Стерненко.

Фото: facebook/Cергій Стерненко

Після оприлюднення звернень на вулицях окупованого Донецька та Луганська залунали тривожні сирени. Донецькі пабліки в соцмережі «ВКонтакте» і месенджері «Телеграм» запостили інструкції, що робити в разі евакуації. Зокрема, усіх просили взяти документи, найпотрібніші речі та запас їжі й води на добу. Також абонентам донецького мобільного оператора «Фенікс» надійшли СМС з інформацією про евакуацію. При цьому в Донецьку, Горлівці та Макіївці почалися проблеми зі зв'язком. 

На заправках і біля банкоматів утворилися величезні черги. Згодом у соціальних мереж окупованої частини Луганській області з'явилися повідомлення, що бензин на заправках перестали продавати приватним особам, нібито його будуть використовувати лише для потреб «республіки» та автобусів, що везуть людей у Ростовську область.

Фото: телеграм-канал Типичный Донецк

На сайтах окупаційних адміністрацій опублікували адреси місць, звідки курсуватимуть автобуси. Таку інформацію надіслали в СМС абонентам «Фенікса». Так званий «мер Горлівки» Іван Приходько на сайті окупаційної адміністрації заявив, що евакуація триватиме кілька днів і, крім автобусів, залучать залізничний транспорт. У так званому «МНС ДНР» зазначили, що збираються транспортувати близько 700 тисяч людей.

За даними Східної правозахисної групи, вивозити планують лише жінок, дітей і людей похилого віку. Спершу взялися за вихованців інтернатів і дитячих будинків.

А от чоловікам віком від 18 до 55 років заборонили покидати територію «республік». Виняток зробили лише для тих, хто у власних авто вивозитиме родини.

У Луганську по місту розклеїли листівки з інформацією, що з 16:00 18 лютого чоловікам, народженим з 1967 по 2004 рік, заборонено виїзд з так званої «ЛНР». За даними російського видання «РБК», Леонід Пасічник підписав указ про прийняття на військовий облік усіх чоловіків віком від 17 років.

У соцмережах груп з окупованих територій оприлюднили відео біля військкомату в Луганську, записане 16 лютого, на якому зафіксовано чергу людей у камуфляжі. В описі до відео зазначено, що до міста прибувають невідомі чоловіки у військовій формі та шикуються в черги до військкоматів.

Увечері жителі окупованих міст Донбасу почали покидати домівки. На кордоні між так званими «республіками» та Росією утворилась величезна черга з легкових авто. У соцмережах пишуть, що на контрольно-пропускному пункті «Успенка» затор розтягнувся на 22 кілометри.

Перші автобуси до Ростова виїхали близько 20 години вечора за Києвом.

КПП 'Успенка'
Фото: телеграм-канал типичный Донецк
КПП 'Успенка'

Скільки саме людей мають намір евакуюватись до Ростова, поки що сказати важко. В опитуванні в пабліку «Типичный Донецк» у телеграмі на час написання матеріалу взяли участь 34 тисячі осіб. Лише чотири відсотки відповіли «так», 37% – «ні», 17% вагаються. 

Приблизно о 19 годині російські ЗМІ повідомили про вибух у центрі Донецька. Постраждав військовий УАЗ, на якому їздив так званий «начальник народної міліції ДНР» Денис Синенков. Згодом з’явились повідомлення про вибухи в Луганську. Не виключено, таким чином окупанти вирішили стимулювати тих, хто вагався, все ж погодитися на евакуацію.

Фото: телеграм-канал типичный Донецк

У Ростові нічого не знали

Коли бойовики заявили про евакуацію жителів окупованої території до Ростовської області Росії, місцеві чиновники повідомили журналістам, що дізналися про неї з повідомлень у ЗМІ, а пресслужба  губернатора Василя Голубєва розповіла одному російському ЗМІ, що очільник області перебуває на лікарняному. 

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков теж заявив, що нічого не знає. Але вже через дві години Василь Голубєв несподівано «одужав» і попросив Путіна допомогти прийняти жителів ОРДЛО. Кремль наказав організувати процес голові МНС Росії Олександру Чупріяну та роздати всім «евакуйованим» по 10 тисяч рублів – приблизно 3,6 тис. грн.

Де саме окупанти будуть селити людей, невідомо. Жителі Донецька, які зголосилися на евакуацію, розповіли LB.ua, що диспетчери на гарячій лінії та чиновники окупаційних адміністрацій, які записують усіх, хто сідає в автобуси, обіцяли, що селитимуть у санаторіях Ростовської області. 

Судячи з коментарів у соціальних мережах, жителі Ростовської області не дуже раді «біженцям» з ОРДЛО. Типова реакція росіян: «І на##ра вони тут потрібні, лугандони недобиті?» і «Валіть назад!». 

Україна просить зберігати спокій

Після повідомлень про евакуацію головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний звернувся до жителів окупованих територій. Він заявив, що повідомлення ватажків «Л/ДНР» про наступ української армії не відповідають дійсності.

Він також додав, що військово-політичне керівництво країни не планує і не проводить наступальних операцій.

«Єдиний прийнятний для нас варіант деокупації наших людей і територій – політико-дипломатичний. Наступальна операція на Донбасі обов’язково призведе до чисельних жертв серед цивільного населення, тому такі сценарії навіть не розглядаються. Україна була і є відданою принципам і нормам міжнародного права та людської моралі. Для нас, на відміну від окупантів, життя наших українських громадян на всій території нашої держави та за її межами є найвищою цінністю», – наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Генерал Валерій Залужний
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Генерал Валерій Залужний

Це підтвердив і міністр оборони України Олексій Резніков. У звернені до українців, що проживають на окупованих територіях, він підкреслив, що Україна рухатиметься політико-дипломатичним шляхом, «бо в Криму і ОРДЛО – наші громадяни, яких не будуть піддавати небезпеці».

«Звертаюсь до мешканців Донецька, Луганська та інших міст. Люди, не бійтеся. Не Україна ваш ворог, а ті, хто начебто ховається за стінами вашими. Не вірте чуткам про український наступ», – заявив він.

Увечері 18 лютого секретар РНБО Олексій Данілов і віцепрем'єрка, міністерка реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук провели пресбрифінг, на якому ще раз підтвердили: Україна не розглядає силового варіанта повернення окупованих територій. 

«Сьогодні дві людини зробили заяву відносно евакуації громадян з території Донецької і Луганської області. Нібито наші військові збираються нападати на Донецьк, на Луганськ для того, щоб звільнити наші території. Я можу заявити, що все це абсолютно не відповідає дійсності. Ніяких наказів на звільнення силовим шляхом наших територій немає», – наголосив секретар РНБО.

Фото: скриншот відео

Він повідомив – є загроза, що представники Росії влаштовуватимуть провокації на окупованій території. 

«Ми не можемо сказати, що вони можуть вигадати – чи підривати автобуси, в яких будуть люди, яких вони пропонують сьогодні переправити в Ростов або в Ростовську область. Чи вони будуть підривати будинки», – висловив припущення Данілов.

Ірина Верещук запросила жителів ОРДЛО на підконтрольну територію. Також вона додала, що за все, що відбувається на окупованій території, відповідає Росія як країна-окупант.

Фото: скриншот відео

Провокації

В Офісі Президента не виключають провокацій під час евакуації жителів ОРДЛО до Ростовської області. Радник голови ОП Михайло Подоляк у коментарі «РБК-Україна» заявив, що бойовики можуть навмисно обстріляти колони з мирними громадянами, щоб потім звинуватити в цьому Україну.

«Що це за так звана евакуація? Цілком імовірно, що окупанти самі ж обстріляють одну з таких евакуаційних колон, щоб звинуватити Україну. Це очевидний мотив. Ми закликаємо російську сторону залишити Донбас у спокої, виконувати свої переговорні зобов'язання, і якщо когось і евакуювати з ОРДЛО, то це свою військову техніку, своїх диверсантів і своїх окупаційні структури», – прокоментував радник голови ОП.

Про те, що провокації можливі, також повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. У пресслужбі відомства заявили, що в окупованому Донецьку російські спецслужби замінували ряд об'єктів інфраструктури. Тому розвідники радять жителям окупованих територій залишатись удома і не користуватись громадським транспортом.

В очікуванні на евакуацію БК Петровского
Фото: ДК Петровского
В очікуванні на евакуацію БК Петровского

Що далі

У суботу, 19 лютого, має відбутися позачергова зустріч Тристоронньої контактної групи. Представники України, Росії та ОБСЄ мали зустрітися напередодні, 18 лютого, але Росія відмовилася від перемовин. 

Також, за даними російських ЗМІ, лідер російської Компартії нібито заявив, що Володимир Путін може виступити в понеділок, 21 лютого, з «важливою заявою щодо Донбасу». Але за кілька годин пресслужба КПРФ цю інформацію спростувала. 

Уже 22 лютого збереться позапланове засідання Ради Федерації РФ та нижньої палати Державної думи РФ. Воно приурочене до Дня Радянської армії. Саме Рада Федерації може ухвалювати рішення про введення російських військ на територію інших держав. 

Чи відбудеться масштабне вторгнення РФ в Україну? Сказати напевне поки що складно. У своєму черговому зверненні в ніч проти 19 лютого президент США Джозеф Байден ствердно відповів на це запитання, додавши при цьому, що дипломатичні можливості все ще є. Утім наразі скидається на те, що Володимир Путін продовжить діяти «згідно з планом» і з використанням своїх проксі на Донбасі.

Фото: EPA/UPG

Андрій ОленінАндрій Оленін, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram