ГоловнаПолітика

Турчинов: Порошенко міг би стати прем'єром у випадку перевиборів Ради

"ЄС" пропонує "слугам" віддати тягар, який вони не можуть тягнути.

Турчинов: Порошенко міг би стати прем'єром у випадку перевиборів Ради
Фото: politnavigator.net

Керівник центрального штабу "Європейської солідарності" Олександр Турчинов заявив, що лідер партії Петро Порошенко міг би погодитися на посаду прем'єр-міністра України. Але для цього, сказав Турчинов в інтерв'ю "BBC Україна", потрібно провести перевибори в Верховну Раду.

Відповідаючи на питання, чи може "Європейська солідарність" теоретично увійти у парламентську більшість разом зі "Слугою народу", якщо ця політсила запропонує такий варіант, Турчинов припустив, що це можливо.

"Коли раптом вони прозріють і забажають працювати на власну країну, звернуться за допомогою, щоб зупинити цей хаос, то, безумовно, ті фахівці, які є, зокрема, в "Європейській солідарності", із задоволенням допоможуть стабілізувати ситуацію і вивести країну з цих нескінченних криз", - сказав він.

Турчинов додав, що у нього "великі сумніви щодо такого прозріння" і тому він виступає за об'єднання "конструктивних сил".

"Одна із задач, чому я погодився очолити штаб "Європейської солідарності" - це якраз спроба об'єднати демократичні, конструктивні сили, щоби взявши більшість у Верховній Раді, сформувати компетентний уряд і забезпечити динамічний розвиток країни, її європейську та євроатлантичну інтеграцію", - пояснив політик.

Він сказав, що Порошенко "достатньо підготовлений" для того, щоб очолити такий уряд, але для цього потрібні дочасні вибори.

"Далі будемо виправляти те, що вони зробили. Я дуже хочу, щоб не було повторення 2014 року, коли система вже була повністю некерованою, країна була на межі катастрофи, була повноцінна війна. Саме тому я сподіваюся, що вистачить якщо не розуму, то хоча б інстинкту самозбереження [у нинішньої влади], щоб піти на дострокові вибори і віддати той тягар, який вони не можуть тягнути", - додав Турчинов.

Порошенко є п'ятим президентом України. В його біографії є досвід роботи на посадах міністра економіки (2012), міністра закордонних справ (2009-2010), секретаря РНБО (2005).

Він був депутатом Верховної Ради п'яти скликань, в тому числі поточного, дев'ятого.

Нагадаємо, що фракція "Слуга народу" має 245 депутатів, тоді як для прийняття рішень потрібно мінімум 226 голосів. Через це в Верховній Раді немає коаліції, а існує так звана монобільшість президентської партії.

Але насправді "Слуга народу" не має достатньої кількості голосів. За підрахунками Комітету виборців України, тільки 37 з 230 законів, ухвалених Верховною Радою в 2020 році, "слуги" могли б прийняти самі.

Станом на грудень 2020 року фракція давала за прийняті закони в середньому тільки 211 голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram