ГоловнаПолітика

Україна засудила в ОБСЄ "земельний" указ Путіна і черговий "призов" у Криму

20 березня президент РФ заборонив українцям мати землю на окупованому РФ півострові.

Україна засудила в ОБСЄ "земельний" указ Путіна і черговий "призов" у Криму
Постпред Украины при международных организациях в Вене Евгений Цимбалюк
Фото: Укринформ

Указ президента Росії Володимира Путіна, згідно з яким українці позбавлені права володіти землею в анексованому Криму, і черговий призов кримчан на військову службу в російську армію є грубими порушеннями міжнародного права.

Про це постійний представник України в міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк заявив під час першого онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 23 квітня, передає Укрінформ.

"Протягом останніх тижнів ми спостерігали за низкою тривожних подій на Кримському півострові, тимчасово окупованому Росією. Найбільш провокаційним було введення заборони на володіння землею в прибережених районах для громадян України, які тепер втратять свої земельні ділянки, які були законно придбані до окупації, і черговий незаконний призов на військову службу, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права", - заявив він.

Український дипломат нагадав, що мандат СММ ОБСЄ в Україні охоплює всю територію України, включаючи Автономну Республіку Крим і місто Севастополь.

"Ми вкотре закликаємо СММ провести дистанційний моніторинг прав людини в Криму, використовуючи, зокрема, надану ООН методологію", - заявив глава місії України в ОБСЄ.

Президент Росії Володимир Путін 20 березня підписав указ, яким "заборонив" людям без громадянства РФ володіти землею в прибережних районах окупованого Росією Криму.

Заборона не поширюється на три райони Криму - Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, ці райони не межують з материковою частиною України і не мають виходу до Чорного моря. Аналогічно до переліку не ввійшла Верхньосадівська сільська рада в Нахімовському районі Севастополя.

У представництві президента України в АРК назвали "військовим злочином" указ Путіна

щодо землі в Криму.

4 квітня в Міністерстві оборони Росії повідомили, що мають намір призвати на військову службу 3 300 кримчан. Вказується також, що більша частина призовників вирушать проходити службу за межі Криму, у військові частини Південного та інших військових округів сусідньої Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram