ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про зміни до регламенту Ради

Парламент прийняв законопроєкт у другому читанні на позачерговому засіданні 24 квітня.

Зеленський підписав закон про зміни до регламенту Ради
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України з протидії зловживанням правами народних депутатів України під час законодавчої процедури".

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Згідно з документом, у разі подання до законопроєкту, який готується до другого читання (крім проєкту кодексу, законопроєкту, який розглядається Верховною Радою за спеціальною процедурою), пропозицій, поправок в кількості, що в п'ять разів або більше перевищують кількість статей проєкту первинного законодавчого акта, або кількість пунктів проєкту про внесення змін у первинні законодавчі акти, але не менш як 500 пропозицій, поправок, такий законопроєкт може розглядатися за особливою процедурою.

Особлива процедура застосовується за пропозицією, що підписана не менш ніж однією третиною народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, підтримана рішенням парламенту, що прийняте на пленарному засіданні більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, за умови надання народним депутатам порівняльної таблиці і супровідних документів до неї.

У разі прийняття Верховною Радою рішення про застосування особливої процедури в дводенний строк з дня прийняття такого рішення кожна депутатська фракція (депутатська група) має право визначити не більш як п'ять пропозицій, поправок, не врахованих головним комітетом, на яких вона наполягає, і відправити на адресу головного комітету лист із зазначенням номерів і ініціаторів таких пропозицій, поправок в порівняльній таблиці законопроєкту, підготовленого до другого читання.

Кожен позафракційний народний депутат, пропозиції, поправки якого не враховані головним комітетом, має право визначити не більш як однієї своєї неврахованої пропозиції, поправки, на яких він наполягає, і направити на адресу головного комітету лист із зазначенням її номера в порівняльній таблиці законопроєкту, підготовленого до другого читання.

Головний комітет у дводенний термін узагальнює пропозиції і поправки і готує уточнену порівняльну таблицю для розгляду законопроєкту в другому читанні, в яку входять також всі враховані головним комітетом пропозиції, поправки.

Також документом визначено порядок розгляду на пленарному засіданні парламенту законопроєктів у другому читанні за особливою процедурою.

Закон набуває в чинності з наступного дня після його опублікування.

Нагадаємо, раніше сьогодні Рада розблокувала підписання закону про зміни до регламенту. Законопроєкт №1043 "Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України з протидії зловживанням прав народних депутатів під час законодавчої процедури" в другому читанні підтримали 242 нардепи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram