ГоловнаПолітика

CNN: український союзник Джуліані лобіював інтереси "NewsOne" і "112" у США

Союзник Джуліані пропонував гроші за коментар від Ренда Пола або Ліндсі Грема.

CNN: український союзник Джуліані лобіював інтереси "NewsOne" і "112" у США
Андрей Телиженко
Фото: facebook.com/TelizhenkoAndr

Колишній дипломат Андрій Теліженко, просував теорію про втручання України в американські вибори 2016 року, восени 2018 року лобіював інтереси "NewsOne" і "112" у США.

Про це йдеться в публікації CNN з посиланням на редактора журналу Odessa Review Владислава Девідзона, сина впливового в емігрантських колах медіамагната Грегорі Девідзона.

У жовтні 2018 року, коли Верховна Рада запропонувала РНБО ввести санкції проти "112 Україна" і "NewsOne", Теліженко написав молодшому Девідзону: "Є запитання: у тебе або твого батька є контакти з американськими сенаторами? Мені дуже потрібна послуга, за яку я можу заплатити до 5k ".

Послуга, про яку просив Теліженко, полягала в бажанні отримати коментар від впливових республіканців, таких як Ренд Пол або Ліндсі Грем, про "цензуру в Україні".

Девідзон розповів CNN, що пропонувати гроші сенаторам йому здалося "недоречним", тому він спустив прохання на гальмах. Але наприкінці 2019 року він розповів про цю історію американській владі після того, як Теліженко зробив низку публічних коментарів на підтримку Руді Джуліані, адвоката Дональда Трампа.

"Така поведінка абсолютно дискредитує будь-які теорії, які висуває пан Теліженко, і змушує мене сумніватися в його порядку денному. Його повідомлення стало для мене доказом того, що, представляючи себе українським патріотом, Теліженко одночасно працював на когось із проросійськими інтересами, а не з інтересами національної безпеки України", - сказав Девідзон.

Він також припустив, що роботодавці Теліженко виділили йому набагато більше, ніж 5 тисяч доларів, оскільки цих грошей замало для такого прохання.

Сам Теліженко визнав, що спілкувався з Девідзоном і що пропонував свої особисті гроші. Він також відкидає звинувачення в роботі на Росію.

Нагадаємо, Теліженко працював у посольстві України у Вашингтоні з грудня 2015 року по червень 2016 року. Він відіграв ключову роль в просуванні популярної в правих колах теорії про те, що український уряд співпрацював з демократами під час передвиборної кампанії 2016 року, прагнучи перешкодити перемозі Трампа.

У 2017 році на сайті Politico вийшла стаття "Спроби України саботувати Трампа нашкодили їй самій" журналіста Кеннета Фогеля.

Фогель, посилаючись на Теліженка, заявив, що посольство нібито співпрацювало з Олександрою Чалупою, американкою українського походження, тісно пов'язаною з Демократичною партією США, допомагаючи їй збирати викривальні матеріали щодо члена виборчого штабу Трампа Пола Манафорта.

Манафорту в результаті довелося залишити посаду в штабі Трампа.

За даними американських ЗМІ, згодом Теліженко допомагав особистому адвокату Трампа Руді Джуліані вивчати питання, пов'язані з американською політикою в Україні.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram