ГоловнаПолітика

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року - 2019" в номінації "Журналіст року" Пресс-релиз

Вадим Герасимович

Ведучий YouTube-каналу «Politeka Online»

Найвагоміші здобутки У Вашій професійній  діяльності 2019 року:

За 2019 рік записав понад 700 інтерв’ю.

Серед гостей ефірів «Politeka Online» були:

Перший президент України Л. Кравчук,  голова Верховної Ради України Д. Разумков, голова Верховної Ради України (1994-1998 рр.; 2006-2007 рр.) О. Мороз, прем’єр-міністр України (1997-1999 рр.) В. Пустовойтенко, прем’єр-міністр України (2005-2006 рр.) Ю. Єхануров, міністр економіки України (1992 р.) В. Лановий, міністр закордонних справ України (2007-2009 рр.) В. Огризко, Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні (2009-2013 рр.)  Г. Катамадзе,  заступник голови НБУ (1991-1992 рр.) О. Савченко, пресаташе посольства Грузії в Україні (2005-2010 рр.) Б. Корчилава, заступник генерального прокурора України (2015-2016 рр.) Д. Сакварелідзе, заступник міністра економіки (2008-2010 рр.) М. Поживанов, народний депутат С. Тарута, міністр юстиції України (2013-2014 рр.) О. Лукаш,  народний депутат України І. Верещук, народний депутат VIII скликання, поет Є. Рибчинський,  народний депутат О. Дубінський;

Журналісти та телеведучі: Наташа Влащенко, Юлія Литвиненко, Андрій Пальчевський, Дмитро Гордон, Дмитро Співак, Олеся Бацман, Тимур Мирошниченко, Артем Франков, Ігор Кондратюк; співачка, заслужена артистка України Анастасія Приходько.

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка закінчив навчання в аспірантурі і 3 червня 2019 року захистив кандидатську дисертацію з політології.

Інтерв’ю з Андрієм Пальчевським потрапило  до розділу «В тренді» YouTube і станом на 01.01.2020 набрало 1 млн 395 тис. переглядів.

На «Politeka.Online» в режимі прямих ефірів провів телемарафони в день І та ІІ туру президентських виборів.

У серпні 2019 року «Politeka.Online»  здобула срібну кнопку від YouTube - відзнаку за 100 000 підписників.

Станом на 01.01.2020 кількість підписників становить 198 тис.

Ваше життєве гасло: Якщо не я, то хто?

Ким Ви мріяли стати в дитинстві?

Президентом України.

Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилася? Якщо так, то яка? Читаємо відповідь на попереднє питання.

Бути сьогодні успішним – це… Займатися корисною справою, яка приносить тобі задоволення і робить щасливим.

Ваш улюблений афоризм? Без ядра горіх ніщо, так само як і людина без серця (Григорій Сковорода).

Кого Ви вважаєте найвидатнішим журналістом в історії? Телеведучого Девіда Фроста, який взяв інтерв’ю у президента США Річарда Ніксона, в якому той зізнався, що винен у Вотергейтському скандалі та публічно перепросив в американців за помилки.

Оцініть рівень свободи слова в Україні за 10-бальною шкалою. Якщо оцінювати свободу слова на прикладі роботи «Politeka.Online», то 12 балів!

Як часто Ви дивитесь телевізор вдома? Частіше слухаю, а не дивлюсь. 

Якщо щастя не в грошах, то в чому? Головний герой оповідання Шолом-Алейхема «Тев’є-молочник» казав: «Гроші, — кажу, — круглі: сьогодні так, а завтра сяк, аби життя тривало. Головне, — кажу, — це надія». Тому щастя, на мою думку, полягає в тому, щоб жити, не втрачаючи надії.

Продовжте фразу «Дайте мені точку опори і я...» Не треба мені її давати, я її і так маю, це моя родина.

Кому в цьому житті Ви заздрите? Заздрю своїм батькам, бо їм цікаво та весело зі мною.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік? Занадто багато думаю.

Яка страва здатна покращити вам настрій? Салат «Цезар» і мідії в томатному соусі.

Чи є у Вас улюблена книга? Барак Обама, «Зухвалість надії». Думки про відновлення американської мрії».

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якби були його сучасником?  Григорій Сковорода. Вінстон Черчилль. Іван Павло ІІ.

Яке чудо світу ви хотіли б перенести до свого рідного міста? Що воно символізувало б? Не хочу нічого переносити.  Хотілося б, щоб у  Києві було своє чудо світу.

Якби ви відкрили нову планету, як назвали б її? Я не маю нічого проти відкриття нових планет. Проте я більше хочу, щоб  планета Земля не потерпала від війн, які приносять страждання та загибель людей.

Уявіть, що до Вас у гості завітав президент США з проханням показати Україну. Куди б ви його запросили на екскурсію? Оскільки Дональд Трамп - шанувальник творчості Френка Сінатри, я запропонував би відвідати виставу «Френк Сінатра» в Київському національному театрі оперети.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням в житті, а що найбільшою помилкою? Сподіваюсь, що моє головне досягнення ще попереду, а помилки стимулюють не зупинятися.

Яке заняття для  Вас -  найкращий відпочинок? Міцний сон або гра у футбол з друзями.

Оксана Гутцайт

Ведуча програми “Факти” на каналі ICTV

Найвагоміші події у Вашій професійній діяльності 2019 року: На щастя, моя робота напряму пов'язана з усіма важливими для людства подіями. І через те, що саме я розповідаю про ці події глядачам, в мене є відчуття безпосередньої присутності на них.

Я була однією з ведучих під час марафону президентських і парламентських виборів у країні. Саме під час мого ефіру ми робили пряме включення з Константинополя, де УПЦ отримала Томос. І саме в день виходу Підсумкової програми я плакала разом з усіма глядачами під час прямого ефіру, дивлячись, як на рідну землю ступають наші хлопці: моряки, захоплені в Керченській протоці, Сенцов, Кольченко та інші в'язні Кремля. І все це проходить через моє серце, душу і мозок. Тож усі ці події я вважаю найголовнішими і в житті нашої країни, і в моєму житті.

Ваше життєве гасло? Ви знаєте, для себе я його сформувала ще в далекому дитинстві. Можливо, воно видасться вам дитячим і смішним, але це слова відомої пісні Кота Леопольда з однойменного мультфільму:

«Никогда не теряй, не теряй своей мечты.

Твердо верь, твердо знай –

Все на свете можешь ты!

Если получается все наперкос,

Не впадай в отчаяние и не вешай нос.

В самом трудном деле

Хвост держи трубой.

И тогда получится все само собой.»

Ким Ви мріяли стати в дитинстві? Я з 5 років займалася художньою гімнастикою. А гімнастика – це щоденні тренування по 3-4 години. Тож усі мої дитячі мрії були спортивними. І головна – олімпійське "золото" з художньої гімнастики. На жаль, можливо, через лінощі чи відсутність достатнього таланту на Олімпіаду я навіть не потрапила. Але!! Мрії ж повинні збуватися! І… олімпійську медаль, чемпіонську, я маю (вдома)! Адже мій чоловік - олімпійський чемпіон. Тож мрійте – мрії обов'язково здійснюються!

Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилась? Мрія завжди є. Якщо мрія вже виконується, настає черга наступної. Адже без мрії людина не живе. Ми завжди повинні чогось прагнути. Мати натхнення і мотивацію. Але розповідати про мрію не буду. Вона повинна бути “тихою” і в серці. І саме тоді вона здійсниться.

Говорячи слово УСПІХ, який зміст Ви в нього вкладаєте? Успіх для мене – це гармонія всередині себе, реалізація своїх планів, можливостей і бажань; успіх – це займатися улюбленою справою та робити цей світ кращим.

Ваш улюблений афоризм?Я захоплююся людьми, які змогли зробити себе, своє ім'я самі, без жодної допомоги. І один з тих, хто надихає постійно працювати, вдосконалюючи себе – це американський підприємець, інвестор, письменник Роберт Кійосакі. Людина, що колись втратила все і змогла піднятися і знову опинитися на вершині. Ось його слова, що викликають повагу та бажання досягати більшого.  «Бідний, невдаха, нещасний і нездоровий - це той, хто часто використовує слово “завтра”».

Кого Ви вважаєте найвидатнішим журналістом в історії? Жінкам не завжди легко долати гендерну нерівність і ставати популярними та видатними у своїй професії. І якщо нині цьому питанню присвячується багато уваги, то колись жінка завжди була на сходинку нижче, ніж чоловік з такими самими вміннями. Тож моє захоплення викликає Барбара Волтерс – американська телеведуча, журналістка, письменниця. Вона є першою жінкою, що досягла успіху як телеведуча. Почала свою творчу кар'єру Барбара в 1950-х роках. А останнє своє інтерв'ю зробила у 2015. І було воно з Дональдом Трампом.

Оцініть рівень свободи слова в Україні за 10-бальною шкалі. В сучасному світі ми маємо доступ до соцмереж, будь-яких інформаційних агенцій світу, до сайтів усіх керівних структур - тож за бажанням можна отримувати достовірну і якісну інформацію. Читайте перевірені джерела, зіставляйте інформацію, аналізуйте – і ви завжди будете знати правду.

Як часто Ви дивитесь телевізор вдома? Рідко, і лише новини. Хоча маючи дітей – без мультфільмів не обходиться.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? Для мене щастя в дрібницях! А гроші потрібні, аби зробити ці дрібниці можливими.

Продовжте фразу «Дайте мені точку опори і я...» “Точка опори” для мене в житті - це моя родина. Тож перефразую - лишіть мені мою “точку опори” якомога надовше. На все моє довге, здорове і щасливе життя! 

Кому в цьому житті Ви заздрите? Лише собі! 

Яка риса характеру – Ваш головний недолік? Доброта! Занадто вже я «біла і пухнаста»!!!

Яка страва здатна покращити вам настрій? Окрошка. Олів'є. Фарширований перець. Я обожнюю їсти і їм багато! Вважаю смачну  їжу – одним із задоволень у житті.

Чи є у Вас улюблена книга? Обожнюю «Сагу про Форсайтів» Джона Голсуорсі. Перечитувала її багато разів. І завжди знаходжу в книзі нові, приховані деталі. До речі, полюбила я цей роман завдяки своїй мамі. Вона теж зазначає саме «Сагу» як свою улюблену книгу.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якби були його сучасником? Думаю, з Одрі Хепберн. Мене приваблює її вишуканість, чесність в очах та бажання допомагати. Як влучно вона говорила: “Жити - це як бігти по музею. І тільки потім ви починаєте по-справжньому усвідомлювати, що ви побачили, думати про це, шукати додаткову інформацію в книгах і згадувати - оскільки ви не можете прийняти це все і відразу”.

Яке чудо світу ви хотіли б перенести до свого рідного міста? Що воно символізувало б? Висячі сади Семіраміди. Вдале поєднання архітектури, інженерії та природи. Саме цього не вистачає сучасному Києву. Який з прекрасного, зеленого, історичного міста перетворюється на архітектурно-хаосного монстра.

Якби ви відкрили нову планету, як би ви її назвали? На честь дітей: Марк, Еліна.

Уявіть, що до Вас у гості завітав президент США з проханням показати Україну. Куди ви його запросили б на екскурсію? Я запросила б Трампа подорожувати по всій країні. Аби привернути його бізнес-інтерес до нас. Адже інвестиції від Трампа – це зелений світ для інвестицій з усього світу! І розвиток моєї України!

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням в житті, а що - найбільшою помилкою? Моє головне досягнення - це родина! А на помилках я не зациклююся. Вони повинні бути, саме на помилках ми вчимося ставати кращими.

Яке заняття для  Вас -  найкращий відпочинок? Обожнюю бігати. Всі свої важливі промови, події, дати я повинна «пробігти». Крім того, люблю читати та гуляти з родиною.

Діана Панченко

Авторка і ведуча програми «Тема», ведуча програм «Протистояння» і «П'ятий кут» на телеканалі NewsОne.

Найвагоміші події у Вашій професійній діяльності 2019 року: 2019 рік був для мене по-справжньому проривним. Ми запустили відразу 5 дуже крутих проєктів. Це спецпроєкти під актуальні інформаційні події, а також щотижневі програми: шоу «Тема» і «Протистояння», де мені пощастило бути ведучою і співведучою. Крім того, проєкт «П'ятий кут», який я веду з В'ячеславом Піховшеком, і «Епіцентр української політики», яким я керую.

Ваше життєве гасло: Все буде правильно — на цьому побудований світ.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві? Журналістом!

Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилась? Вести телеефір з українського Донецька.

Бути сьогодні успішним – це… займатися улюбленою справою.

Ваш улюблений афоризм? І буде вам по вірі вашій.

Кого Ви вважаєте найвидатнішим журналістом в історії? Хемінгуея.

Оцініть рівень свободи слова в Україні за 10-бальною шкалою. Кожен реалізує свободу слова рівно настільки, наскільки вважає за потрібне.

Як часто Ви дивитесь телевізор вдома? Дивлюся. Спостерігаю за колегами.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? Не в грошах. У спілкуванні.

Продовжте фразу «Дайте мені точку опори і я...» Знайду інфопривід. Втім я знайду інфопривід і без точки опори.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік? Перфекціонізм.

Якщо на Вашу честь кулінари назвуть якусь страву – що це буде? Які інгредієнти? Це буде коктейль “Інформаційний”. Багато правди і гострого перцю.

Чи є у Вас улюблена книга? “Брати Карамазови”.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якби були його сучасником? З Гагаріним.

Яке чудо світу ви хотіли б перенести до свого рідного міста? Що воно символізувало б?В Україні вистачає чудес!

Якби ви відкрили нову планету, як би ви її назвали?Україна!

Уявіть, що до Вас у гості завітав Президент США з проханням показати Україну. Куди б ви його запросили на екскурсію? На Донбас.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням у житті, а що - найбільшою помилкою? Ні про що не шкодую.

Яке заняття для  Вас -  найкращий відпочинок? Сон!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram