ГоловнаПолітика

З Китаю у "Бориспіль" прилетів літак з 158 пасажирами, ніякого карантину для них не передбачено

Перебування у Китаї і навіть переліт з хворим віднесено до низького ступеня ризику.

З Китаю у "Бориспіль" прилетів літак з 158 пасажирами, ніякого карантину для них не передбачено
Фото: LB.ua

30 січня в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак компанії МАУ, який доставив 158 українців з популярного у туристів китайського міста Санья.

У всіх пасажирів літака виміряли температуру і відпустили, пише "Громадське".

В.о. гендиректора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі підтвердив, що вимірювання температури - це усі запобіжні заходи, які наразі застосовуються.

"Ми почали роздавати опитувальники, які направляються прямими рейсами з Китаю. Уся інформація зберігається на рівні лабораторного центру на повітряному транспорті. За необхідності пасажирів можна буде обдзвонити, щоб повідомити їх про профілактичні заходи, які вони повинні проводити. На сьогодні зібрали інформацію з двох повітряних судів, це сумарно близько 400 осіб, разом з членами екіпажу", - розповів Кузін.

У четвер Україна отримала рекомендації від Європейського центру контролю і контролю захворювань (ECDC), де не передбачено карантин або спеціальне медичне спостереження для осіб, які не мали близького контакту з коронавірусом.

Відповідно до європейських рекомендацій, пасажирам рейсів з Китаю пропонується протягом 14 днів самим вимірювати температуру. "Якщо температура підвищується - їм пропонується вдягнути маску і звернутися до лікаря", - сказав Кузін.

"Карантин або ізоляція пасажирів не призводить до підвищення ефективності виявлення нових випадків або до стримування поширення епідемії. За рекомендаціями ВООЗ та Європейського центру розрізняють два типи контакту: контакт високого ступеня ризику і низького ступеня ризику. Перебування у Китаї і переліт навіть з хворим віднесено до низького ступеня ризику. Тому немає ніякої доказової бази, що карантин буде ефективним методом стримування чи непоширення занесення такого коронавірусу на рівень держави", - додав він.

Ризиковим контактом на борту літака вважаються два крісла в усі сторони і обслуговуючий персонал секції з потенційним хворим.

У свою чергу заступник гендиректора "Борисполя" Олег Струк підкреслив, що у аеропорту є списки усіх пасажирів з Китаю. "У разі необхідності виявити пасажирів, які летіли разом [з можливим носієм вірусу], ми дамо МОЗ. Усе контролюється, у нас є уся інформація про пасажирів", - сказав він.

Нагадаємо, що на початку зими у Китаї почалася епідемія нового коронавірусу 2019 nCoV. Станом на ранок 30 січня він убив 170 осіб, кількість інфікованих наближається до 8 тисяч.

У Європі випадки захворювання зафіксували у Франції, Німеччині та Фінляндії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram