ГоловнаПолітика

Розведення сил по всій лінії розмежування призведе до заморожування конфлікту, - Загороднюк

Якщо Мінські угоди будуть виконуватися, то в суцільному розведенні по всій лінії немає сенсу.

Розведення сил по всій лінії розмежування призведе до заморожування конфлікту, - Загороднюк
Андрей Загороднюк
Фото: Макс Левин

Україна виступає проти розведення сил по всій лінії розмежування на Донбасі, оскільки це суперечить суті Мінських угод і призведе до заморожування конфлікту, що категорично не влаштовує Україну.

Про це міністр оборони Андрій Загороднюк сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми виступаємо проти розведення по всій лінії, адже такий шлях є помилковим і суперечить самій суті Мінських угод. З ким розводитися, якщо вони повинні роззброюватися? Насправді є багато причин, але це основна. Це як різні треки, які не збігаються", - сказав він.

Міністр зазначив, що розведення по всій лінії розмежування завдовжки 410 км може зайняти роки.

"А як можна роками проводити розведення? Воно перейшло б у заморожений конфлікт. А нам категорично не підходить визнання замороженого конфлікту. Деякі політики говорили і зараз говорять: давайте визнавати це замороженим конфліктом. Це і є неправильний шлях, тому що він фактично фіксує згоду із ситуацією, яка є зараз, і каже: ну все, це нам підходить, це нам не підходить формально, але ми погоджуємося, що нехай так воно і буде. Тоді напруга знімається, вже ніхто не говорить про повернення територій або говорить дуже мляво, і точно знімається напруга з усього міжнародного співтовариства, починає лобіюватися зняття санкцій, і все це буде тривати десятиліттями", - сказав Загороднюк.

За його словами, коли Мінські угоди будуть виконуватися, то в суцільному розведенні по всій лінії не буде сенсу.

"Цю війну можна завершити - вони повинні просто виконати Мінські угоди і піти. У світі є різні конфлікти, є непорозуміння. Але у нас на сході України не було конфліктів до 2014 року, ніяких переслідувань на етнічному або мовному ґрунті. Це конфлікт, який був створений у 2014 році абсолютно штучно. Як він був створений, так само його і можна завершити. Якщо Мінські угоди виконувати, то в суцільному розведенні по всій лінії немає сенсу", - уточнив міністр.

Загороднюк повідомив, що українська сторона дала пропозиції і визначила нові ділянки розведення сил ще торік. Також він укотре підкреслив, що розведення може відбуватися в окремих точках тільки як гуманітарна складова.

"Ці дії можуть відбуватися в окремих точках як гуманітарна складова - це наша позиція і до, і протягом, і після "нормандської зустрічі" - щоб люди могли перетинати лінію розмежування, щоб було хоч якесь пожвавлення економіки в регіоні, тому що він дуже депресивний", - пояснив він.

Раніше повідомляли, що на переговорах у Мінську розглядають дев'ять можливих точок розведення. На пропозицію України бойовики відповіли своїми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram