ГоловнаПолітика

Купівля-продаж землі буде тільки в безготівковій формі, - Милованов

Держава підтримуватиме дрібних фермерів.

Купівля-продаж землі буде тільки в безготівковій формі, - Милованов
Тимофей Милованов
Фото: latifundist.com

Після прийняття законопроєкту про обіг земель, купівля-продаж землі буде здійснюватися тільки в безготівковій формі. Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов під час публічного обговорення земельної реформи, передає "Укрінформ". 

"Не буде готівкових розрахунків. Ми будемо боротися з тіньовими ринками. Тому розрахуватися за придбану землю можна буде тільки в безготівковій формі. Потрібно буде показати, звідки ці гроші взялися. Можна буде взяти кредит", - зазначив Милованов.

На його думку, обов'язковий показ походження грошей на покупку землі стане свого роду запобіжником, щоб "чорні" або нелегальні гроші не зайшли на ринок і не спотворили його.

Міністр додав, що в законопроєкті передбачаються пільгові умови придбання сільськогосподарської землі для тих, хто нею постійно користується. "Державна підтримка буде зосереджена на здешевленні відсотків для купівлі землі. Ми очікуємо, що буде відсоток, під який можна буде брати кредит, до 3-5% річних у гривнях.

Це дуже прийнятні пільгові умови на рівні інфляції, або менше за інфляцію. Ми формально будемо компенсувати банкам відсоткову ставку Національного банку - це те, що називається обліковою ставкою. Ми будемо підтримувати тих, хто є дрібним фермером", - додав Милованов.

Чиновник зазначив, що також буде створено фонд гарантування кредитів для того, щоб люди, які працюють на землі, але не мають кредитної історії, змогли подати заявки в банки, а держава зі свого боку гарантуватиме ризики, щоб банки могли видати кредити.

Однак, за словами Милованова, на допомогу зможуть розраховувати ті, хто матиме 500 га, можливо, до 1000 га землі, а холдингам або великим господарствам, які мають десятки тисяч гектарів, її очікувати від держави не варто.

"Суспільство вимагає не допустити до купівлі іноземців, і це гарантовано сьогодні. Суспільство вимагає обмеження, тому 10 тисяч гектарів - це той компроміс, який виглядає найбільш прийнятним", - додав міністр.

Він вважає, що обіг земель сприятиме зростанню конкуренції в цій сфері, а це вигідно для власників паїв. Громади також виграють, адже внаслідок більшої вартості землі зростуть податки.

Нагадаємо, в листопаді заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький повідомляв, що під час відкриття ринку землі в Україні один її гектар коштуватиме в середньому $2200. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram