ГоловнаПолітика

Нардеп від "Слуги народу" заявив, що Росія анексувала Крим через "мовний закон"

Верховна Рада проголосувала за скасування закону Ківалова-Колесніченка у лютому 2014 року.

Нардеп від "Слуги народу" заявив, що Росія анексувала Крим через "мовний закон"
Алексей Устенко
Фото: Oleksii Ustenko/Facebook

Депутат від фракції "Слуга народу" Олексій Устенко заявив, що Російська Федерація анексувала український Крим через скасування Верховною Радою "мовного закону" Колесніченка-Ківалова у 2014 році.

Про це нардеп заявив в ефірі телеканалу "НАШ" під час дискусії з депутатом від "ЄС" Олексієм Гончаренком на тему прямих поставок газу з Російської Федерації.

На думку Устенка, непрямі поставки газу "економічно невигідні" і таке рішення "нав'язане минулою владою".

У відповідь на це Гончаренко сказав, що за такою логікою українська влада також ініціювала війну, а Устенко заявив, що причиною незаконної анексії Криму став мовний закон.

"Непоганою перемогою було, коли у 2014 році було прийнято закон про мову, якщо ви пам'ятаєте, давайте, якщо вже цю тему зачепили. У 14-му році було прийнято закон про мову, після чого спровокували усі ці дії в Криму, після чого Російська Федерація увійшла до Криму. Це було одним з того, з чого все почалося", - сказав Устенко.

Нагадаємо, закон "Про засади державної мовної політики" авторства нардепів від Партії регіонів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка набув чинності у серпні 2012 року. Він передбачав, що у 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної.

23 лютого 2014 року, після втечі президента Віктора Януковича, Верховна Рада визнала таким, що втратив силу, закон про мовну політику. Це, зокрема, стало підставою для заяв про "утиски прав російськомовного населення в Криму".

Однак виконувач тоді обов'язків президента голова Верховної Ради Олександр Турчинов відмовився схвалити скасування цього закону. Через півроку 57 депутатів Верховної Ради попросили КС дати оцінку цьому закону. Лише 28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав неконституційним "мовний закон" Ківалова-Колесніченка.

25 квітня 2019 року Рада ухвалила новий закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Закон передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова - державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram