ГоловнаПолітика

Мовний закон Ківалова-Колесніченка визнано неконституційним (оновлено)

Конституційний Суд ухвалив рішення 28 лютого.

Мовний закон Ківалова-Колесніченка визнано неконституційним (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд на пленарному засіданні 28 лютого прийняв рішення №2-р/2018 у справі про конституційне подання 57 народних депутатів щодо відповідності Конституції України Закону "Про засади державної мовної політики".

Колишній депутат Верховної Ради Олег Тягнибок, який був одним з ініціаторів конституційного подання, повідомив, що закон визнано таким, що не відповідає Конституції.

"Антиукраїнський закон визнано неконституційним і скасовано! Це наша спільна багаторічна перемога", - написав він у фейсбуці.

Оновлення. У заяві Конституційного Суду йдеться, що рішення прийнято у зв'язку з порушенням процедури прийняття закону.

"Конституційний Суд України дійшов висновку, що порушення конституційної процедури розгляду та прийняття проекту закону №9073 під час його прийняття в цілому на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради України 3 липня 2012 року мали системний характер і суттєво вплинули на остаточний результат прийняття закону", - йдеться на сайті КС.

Судді встановили, що було неперсональне голосування; до другого читання законопроекту не було ні порівняльної таблиці, ні висновків комітету; законопроект не обговорювався в другому читанні, а поправки депутатів не враховувалися і т.ін.

Змісту самого закону Конституційний Суд навіть не розглядав.

"Суб'єкт права на конституційне подання обґрунтовує неконституційність закону не тільки порушенням конституційної процедури його розгляду і прийняття, а й невідповідністю Конституції України змісту закону. Однак дотримання встановленої Конституцією України процедури розгляду, ухвалення і набрання чинності законами є однією з умов легітимності законодавчого процесу, у разі її порушення під конституційний контроль підпадає не зміст закону, а встановлена Конституцією України процедура розгляду і прийняття", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, Закон "Про засади державної мовної політики" набув чинності в серпні 2012 року. Він передбачає, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної.

23 лютого 2014 року, після втечі президента Віктора Януковича, Верховна Рада визнала таким, що втратив чинність, закон про мовну політику. Однак голова Верховної Ради Олександр Турчинов, який виконував тоді обов'язки президента, відмовився схвалити скасування цього закону. Через півроку 57 депутатів Верховної Ради попросили КС дати оцінку цьому закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram