ГоловнаПолітика

Рада закликала міжнародне співтовариство не визнавати вибори президента РФ в Криму

Парламент вважає такі наміри порушенням суверенітету України.

Рада закликала міжнародне співтовариство не визнавати вибори президента РФ в Криму
Фото: capital.ua

Верховна Рада закликає міжнародну спільноту засудити вибори президента Росії в анексованому Криму, заплановані на 18 березня, і ввести персональні санкції проти їх організаторів.

За проект відповідної постанови №7546 проголосували 255 депутатів при мінімально необхідних 226.

Згідно з документом, намір Росії незаконно провести президентські вибори в Криму і Севастополі є грубим порушенням Конституції і законодавства України, норм і принципів міжнародного права, в тому числі Будапештського меморандуму 1994 року.

"Парламент вважає такі наміри порушенням суверенітету України, чинних міжнародних договорів з Росією, що підтверджують суверенітет, територіальну цілісність і державний кордон України, а також викликом міжнародній спільноті", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що проведення в Криму так званих виборів президента є черговою спробою легітимізації анексії і не матиме жодних правових наслідків.

У зв'язку із цим Рада звертається до Ради Безпеки і Генеральної асамблеї ООН, Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ), Європейського Союзу, Організації Північноатлантичного договору (НАТО), інших міжнародних організацій, парламентських асамблей, іноземних парламентів і урядів із закликом застосувати всі належні методи, щоб застерегти Росію від проведення виборів у Криму, а в разі їх проведення 18 березня - засудити їх і не відправляти туди спостерігачів.

Також Рада просить міжнародну спільноту ввести додаткові санкції проти РФ і персональні санкції проти причетних до організації голосування в Криму під час проведення виборів Держдуми у 2016 році і виборів президента у 2018 році, а також причетних до систематичних порушень прав людини на території півострова.

Парламент також закликає посилити тиск на Росію для виконання наказу Міжнародного суду ООН у справі "Україна проти РФ" в частині належного дотримання прав людини на тимчасово окупованих територіях.

Протягом обговорення голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував поправку про заклик до країн-членів ООН уникати візитів Володимира Путіна і не приймати його запрошення, не відвідувати РФ з робочими і державними візитами. Відповідна поправка включена в остаточний текст документа.

Нагадаємо, вибори президента РФ відбудуться 18 березня 2018 року. Україна направила Росії ноту протесту у зв'язку з проведенням голосування на території окупованого Криму, а також застерегла від спроб організувати вибори на окупованому Донбасі. У відповідь російський ЦВК заявив, що вибори в Криму пройдуть, незважаючи на протест України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram