ГоловнаПолітика

Метою контролю повинно стати не накладення штрафів, а запобігання порушенням, - голова ДАБІ

Державна архітектурно-будівельна інспекція України запропонувала низку змін до системи контролю за будівництвом, щоб спростити діяльність забудовників і водночас дати змогу державі своєчасно виявляти та попереджати порушення, розповів голова відомства Олексій Кудрявцев.

Метою контролю повинно стати не накладення штрафів, а запобігання порушенням, - голова ДАБІ
Фото: dabi.gov.ua

Контроль у будівництві потрібен не для накладання штрафів, а для запобігання порушенням, заявив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) Олексій Кудрявцев 1 березня під час круглого столу, де обговорювали реформи в будівельній галузі.

У заході взяли участь заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Олександр Кодола, керівник напряму "Будівництво" Офісу ефективного регулювання BRDO Олена Шуляк, представники девелоперських компаній та експерти, повідомляє прес-служба відомства.

"Ми пропонуємо змінити систему державного архітектурно-будівельного контролю, заклавши в неї нові принципи взаємодії із суб'єктами містобудівної діяльності. Метою контролю має стати не накладення штрафів у результаті виявлених порушень, а спільна робота для їх запобігання. Тобто перехід від карального вектора до консультативної підтримки і партнерської взаємодії з бізнесом", – зазначив голова Держархбудінспекції.

Щоб змінити систему роботи із забудовниками, потрібно відмовитися від планових перевірок та перевірок на вимогу правоохоронців без рішення суду, вважає він. Проводити поетапні огляди ДАБІ пропонують у зручний для замовника і підрядника час, додав Кудрявцев, а якщо буде виявлено порушення, то забудовник дістане рекомендації, як їх усунути, а не штраф і зупинення робіт. Термін для усунення порушень можна продовжити, якщо через незалежні від будівельної організації причин їх не вдалося вчасно виправити.

Учасники круглого столу обговорили, як зменшити строки реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації з 10 до п'яти робочих днів і чи можливо виконувати роботи, пов'язані з під’єднанням до інфраструктури, якщо документи на земельну ділянку ще не готові.

"Жоден механізм не може бути досконалим, однак потрібно враховувати наявні проблемні точки та вживати заходи. На наш погляд, запропоновані зміни – це реальні кроки до встановлення балансу між дерегуляцією та контролем у будівництві. Суб'єкти містобудування отримають спрощення у веденні своєї діяльності, громадяни – впевненість у відкритості забудовників і у власних інвестиціях, а держава – інструменти для своєчасного контролю за містобудівною діяльністю та для впорядкування ринку будівництва", – наголосив голова ДАБІ.

На зустрічі обговорили і ринковий нагляд за якістю будівельних матеріалів.

"Наразі триває робота над імплементацією європейських директив та регламентів в українське законодавство. Це тривалий процес. Ми проводимо консультації із представниками ринку, які виробляють будматеріали. Їм не принципово, яка інституція здійснюватиме такий нагляд, головне, щоб ця функція не загубилася й обов'язково була імплементована в Україні так, як вона використовується у Європі", – зазначила керівник напрямку "Будівництво" Офісу ефективного регулювання BRDO Олена Шуляк.

У 2017 році Україна піднялася на 105 пунктів у рейтингу Світового банку Doing Business за показником "отримання дозволу на будівництво" і посіла 35-те місце, випередивши США і Фінляндію. У Державній архітектурно-будівельній інспекції України вважають, що на зростання рейтингу вплинуло ухвалення закону №1817-19, який профільний комітет парламенту розробив разом із Держархбудінспекцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram