ГоловнаПолітика

Озброєний грабіжник, з якого посміялася продавщиця, отримав умовний термін

Чоловік був у стані алкогольного сп'яніння.

Озброєний грабіжник, з якого посміялася продавщиця, отримав умовний термін
Фото: goodvin.info

Хмельницький міськрайонний суд звільнив від відбування покарання і встановив випробувальний термін 2 роки чоловікові, який у березні 2015 року в стані алкогольного сп'яніння намагався пограбувати продуктовий магазин. Про це повідомляє прес-служба суду.

Зокрема, чоловік, 1953 року народження, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння і маючи при собі гладкоствольний пневматичний пістолет, зайшов до продуктового магазину по вул. Соборній у Хмельницькому. Відразу ж підійшовши до каси, дістав з сумки пістолет і направив його на голову касира. Чоловік вимагав у продавця гроші з каси. Жінка загрозу не сприйняла як реальну, ця подія викликала в неї сміх. Вона продовжувала працювати. Сміялися також очевидці події. Ситуацію помітив охоронець і втрутився, запропонувавши приховати пістолет, на що чоловік не погодився і направив зброю на охоронця. Останній не розгубився і спробував відібрати пістолет, однак чоловік заховав його в сумку і пішов у торговий зал, де вибрав продукти і повернувся до тієї ж продавщиці, якій раніше погрожував зброєю, і вона його розрахувала.

Правоохоронці кваліфікували скоєне як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров'я особи (розбій) - ч. 3 ст. 187 КК України.

З такою правовою кваліфікацією вчиненого не погодилася колегія Хмельницького міськрайонного суду та перекваліфікувала дії обвинуваченого. Суд не встановив намірів обвинуваченого вчинити розбійний напад, оскільки зброя не була заряджена, будь-яких загроз чоловік на адресу продавщиці не висловлював, жінка ситуацію всерйоз не сприйняла і лише посміхалася, як і інші покупці в магазині, роботу магазину зірвано не було. Ба більше, чоловік після події вибрав продукти, розрахувався за них у тієї ж продавщиці. За таких обставин колегія суддів дійшла висновку, що дії чоловіка слід кваліфікувати як замах на відкрите викрадення чужого майна.

Визначаючи покарання суд врахував, що чоловік є самотньою людиною похилого віку, вперше притягується до кримінальної відповідальності, думку потерпілої, яка просила суворо не карати чоловіка. Тому його визнали винним за ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 186 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 4 роки. На підставі ст. 75 КК України чоловіка звільнили від відбування покарання та встановлено іспитовий термін 2 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram