ГоловнаПолітика

Гонтарева закликала Раду затвердити Смолія головою НБУ

Зміну голови НБУ можуть розглянути наступного пленарного тижня.

Гонтарева закликала Раду затвердити Смолія головою НБУ
Фото: Julia Berezovska/ Press office NBU

Голова Національного банку Валерія Гонтарева обурена відсутністю голосування у Верховній Раді за її звільнення і призначення Якова Смолія. Про це вона повідомила в четвер журналістам, передає FinClub.

"Скільки це може тривати! 10 місяців мене не можуть звільнити, сьогодні я приїхала, щоб зробити звіт у Верховній Раді, але мені сказали, що голосування не буде", - заявила вона.

Гонтарева висловила обурення тим, що депутати не можуть домовитися щодо низки кадрових питань.

Вона також повідомила, що, найімовірніше, зміну голови НБУ можуть розглянути наступного пленарного тижня і закликала депутатів перестати відкладати це питання і затвердити Якова Смолія головою НБУ.

Нагадаємо, сьогодні Рада повинна була розглянути звільнення Гонтаревої з посади голови НБУ, заслухати її звіт і розглянути призначення Смолія. Однак нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що в Раді не вистачає голосів за призначення Смолія, і тому це питання буде відкладено.

У січні 2018 року президент Петро Порошенко вніс кандидатуру Смолія на посаду голови НБУ, а 5 лютого профільний комітет Ради рекомендував парламенту звільнити Гонтареву і призначити замість неї Смолія.

Смолій працює заступником голови Нацбанку з квітня 2014 року. Навесні 2017 року він де-факто очолив НБУ в зв'язку з відходом Гонтаревої у відставку. У червні 2017 року Смолій в інтерв'ю LB.ua сказав, що має намір зберегти курс, який було взято при Гонтаревій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram