ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вчетверте поспіль підвищив облікову ставку через високу інфляцію

Темпи зростання цін прискорилися вже до 14,1%.

НБУ вчетверте поспіль підвищив облікову ставку через високу інфляцію
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк вирішив підвищити облікову ставку з 16% до 17%. Причина такого рішення - високі темпи інфляції, яка в січні прискорилася до 14,1% і вже перевищила траєкторію прогнозу НБУ. За попередніми оцінками, високі темпи інфляції збереглися і в лютому.

Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Інфляція пов'язана з більш високими, ніж очікувалося, темпами зростання цін на продукти харчування та послуги. Також до цього призвело підвищення цін на паливо через значне подорожчання нафти на світових ринках і ослаблення гривні в попередні місяці.

Незважаючи на це, НБУ вважає актуальним січневий прогноз інфляції 8,9% в 2018 році і її повернення до цільового діапазону в середині 2019 року.

Водночас інфляційні ризики, про які говорив Національний банк у січні під час прийняття попереднього рішення з приводу облікової ставки, все ще залишаються актуальними.

Серед таких ризиків: висока вразливість економіки України в зв'язку з тим, що затримується отримання чергового траншу за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом; підвищені інфляційні очікування економічних агентів; значні темпи зростання споживчого попиту.

За оцінками Національного банку, після низки підвищень облікової ставки, починаючи з жовтня минулого року, монетарні умови залишаються наразі доволі жорсткими, щоб забезпечити зниження інфляції до цільових показників у середньостроковій перспективі, як і передбачалося в січневому інфляційному звіті.

Наступне рішення щодо облікової ставки в квітні 2018 року буде прийматися з урахуванням нових макроекономічних прогнозів, зокрема інфляції.

Правління Національного банку переконане, що досягнення цінової стабільності - необхідна передумова сталого економічного зростання.

НБУ вважає, що чотири етапи підвищення облікової ставки створили доволі жорсткі монетарні умови, щоб забезпечити зниження інфляції до цільових показників у середньостроковій перспективі. Однак у разі подальшого посилення фундаментальних інфляційних ризиків Національний банк може продовжити підвищення облікової ставки. Наступне рішення буде прийматися в квітні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram