ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова Держфінмоніторингу розповів, як Україна уникла санкцій FATF

MONEYVAL позитивно оцінив боротьбу України з відмиванням доходів.

Голова Держфінмоніторингу розповів, як Україна уникла санкцій FATF
Игорь Черкасский
Фото: пресс-служба Госфинмониторинга

Голова Державної служби фінансового моніторингу Ігор Черкаський відзначив значну роботу, яку провела Україна, щоб досягти позитивного звіту експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів і фінансуванню тероризму (MONEYVAL).

"Служба [Держфінмоніторинг] організувала близько сорока міжвідомчих методологічних нарад для допомоги всім державним органам і приватному сектору, щоб гідно представити наші досягнення. [...] Нами надано сотні коментарів на додаткові запити експертів-оцінювачів. [...] Це була колосальна робота", - сказав він в інтерв'ю "Укрінформу".

Результати оцінки впливають на рівень моніторингового режиму щодо країни з боку MONEYVAL і FATF (Міжнародна організація боротьби з відмиванням нелегальних доходів). Якби оцінка була незадовільною, Україна могла б потрапити в "чорний" чи "сірий" списки FATF.

За результатами попередніх оцінок Комітету MONEYVAL Україна неодноразово потрапляла в санкційні списки FATF. Зокрема в "чорний" список 2001 року (з подальшими економічними санкціями) і в "сірий" список 2010-го.

"Нашій країні, яка фактично перебуває в стані війни, включення в так званий "сірий" список FATF завдало б значного репутаційного удару. Ціна питання була гранично високою. І ми були налаштовані рішуче, відстоювали кожне своє зауваження до кожного критичного висновку країн-членів MONEYVAL в проекті Звіту", - зазначив Черкаський.

У результаті пленарне засідання MONEYVAL беззастережно підтвердило, що Україна є надійною юрисдикцією в питаннях боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму. Україна визнана країною, яка не потребує спеціальних контрольних заходів чи "маяків" з боку Комітету Ради Європи MONEYVAL і FATF.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram