ГоловнаЕкономікаДержава

Глава Енергетичної митниці спростував накладення штрафу персонально на Коболєва

Якщо НАК не згодна з рішенням про штраф, то може звернутися до суду.

Глава Енергетичної митниці спростував накладення штрафу персонально на Коболєва
Фото: 24tv.ua

Штраф у розмірі 8,3 млрд гривень пред'явлений не персонально голові правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрію Коболєву, а компанії, яку він очолює.

Про це заявив начальник Енергетичної митниці Ігор Піковський.

"Штраф не на Коболєва. Згідно зі ст. 4 Митного кодексу штраф на підприємство, де вказується керівник або особа, яка виконує його обов'язки. У цьому випадку - це НАК "Нафтогаз України" та її керівник Андрій Коболєв", - заявив Піковський.

Водночас він зазначив, що Коболєв у постанові Державної фіскальної служби про накладення штрафу названий громадянином України, оскільки це відповідає формі документа.

"Це така форма документа. Чому громадянин України? Тому що, наприклад, в "Укравтодорі" керівник підприємства не громадянин України", - пояснив Піковський.

За його словами, розмір штрафу становить 8,3 млрд гривень, оскільки відповідно до ст. 485 Митного кодексу він стягується в розмірі 300% від несплаченої суми.

Водночас Піковський зазначив, що якщо НАК не згодна з рішенням про штраф, то може оскаржити його в центральному апараті ДФС, а якщо апарат ухвалить рішення на користь заявника і залишить чинним рішення митного органу, то НАК може звернутися до суду.

Раніше повідомлялося, що ДФС пред'явила Коболєву персональний штраф у розмірі 8,3 млрд гривень за порушення процедури митного оформлення газу, купленого у російського "Газпрому".

У вересні минулого року ДФС України заявляла, що НАК "Нафтогаз України" ухиляється від сплати податків на суму майже 2,8 млрд гривень за 2,4 млрд куб. м газу, поставленого "Газпромом" у жовтні-листопаді 2015 року.

Реальною причиною Коболєв назвав відмову "Нафтогазу" оформляти і оплачувати природний газ, який "Газпром" поставляв в "ДНР" і "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram