ГоловнаЕкономікаФінанси

Міжнародний аудит підтвердив ефективність Держфінмоніторингу

Комітет експертів Ради Європи позитивно оцінив систему боротьби з відмиванням грошей в Україні.

Міжнародний аудит підтвердив ефективність Держфінмоніторингу

Міжнародний аудит української системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення визнав діяльність Державної служби фінансового моніторингу України ефективною і результативною.

Про це повідомив голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський, повідомляється на сайті Кабміну.

Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) 30 січня оприлюднив Звіт за результатами п'ятого раунду оцінки України.

Загалом звіт підтвердив, що Україна є надійною юрисдикцією в питаннях боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, не вимагає спеціальних контрольних заходів (маяків) з боку Комітету Ради Європи MONEYVAL та FATF.

За підсумками перевірки Комітет MONEYVAL підтвердив значний рівень операційної та інституційної спроможності національного підрозділу фінансової розвідки - Державної служби фінансового моніторингу України за всіма рейтинговими параметрами, йдеться в повідомленні.

Крім цього, звіт наголошує на значному рівні міжвідомчої координації, якісному проведенні першої Національної оцінки ризиків, організації міжнародного співробітництва, а також на високому рівні регуляторно-наглядової діяльності, зокрема над банківським сектором та ринком цінних паперів.

Також звіт належно оцінює роботу, яка зараз проходить для арешту та конфіскації засобів у випадках корупції та викрадення державних активів на вищих рівнях.

За моніторинговим режимом Україна перебуває на рівні таких країн-членів FATF, як Австралія, США, Канада, Сінгапур, Данія, Швеція і Швейцарія.

За результатами оцінки технічної відповідності українського законодавства Україна отримала позитивні рейтинги. Зокрема встановлено, що національне законодавство повністю відповідає 12-ти рекомендаціям FATF, 20-ти переважно відповідає, сімом частково відповідає і одну рекомендацію не застосовують в Україні.

За рівнем ефективності, відповідно до встановлених рейтингів, Україна отримала за двома безпосередніми результатами рейтинг "значний", за результатами восьми - рейтинг "помірний" і за одним показником низьку оцінку.

Звіт комітету MONEYVAL визначив також низку конструктивних зауважень до роботи української системи фінансового моніторингу.

Держфінмоніторинг почав підготовку Плану дій щодо подальшого вдосконалення системи фінансового моніторингу в Україні за результатами 5-го раунду оцінки MONEYVAL. Ця робота визначена Держфінмоніторингом як першочергова і невідкладна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram