ГоловнаПолітика

СБУ зажадала від Приватбанку узгоджувати іноземні позови проти Коломойського

"Схеми" оприлюднили лист заступника голови СБУ до керівництва банку.

СБУ зажадала від Приватбанку узгоджувати іноземні позови проти Коломойського
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України висловила керівництву Приватбанку невдоволення тим, що державний банк судиться з колишнім власником банку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим в іноземних юрисдикціях, не погоджуючи такі дії з СБУ і Генпрокуратурою.

На майбутнє СБУ просить без отримання такого "попереднього узгодження" не надавати нових таких позовів.

Про це повідомляють "Схеми" з посиланням на лист від 17 грудня 2019 за підписом заступника глави СБУ Володимира Горбенка.

"Встановлено, що представники банківських установ ініціюють позови в іноземних юрисдикціях і міжнародних арбітражах зі стягнення збитків та притягнення до відповідальності осіб, дії яких призвели до доведення банку до неплатоспроможності", - йдеться в листі.

У СБУ підкреслили, що необхідно "забезпечити обов'язкову координацію позовної роботи банківських установ в міжнародних юрисдикціях зі Службою безпеки України та Генеральною прокуратурою України та попереднє погодження позовів, що подаються до судів за межами території України, з зазначеними органами".

"З урахуванням зазначених норм чинного законодавства, подання позовів до міжнародних арбітражів може в певних випадках негативно вплинути на здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні про вчинення злочинів у банківській сфері", - додали у СБУ.

Як повідомлялося, 18 жовтня Приватбанк подав позов на $600 млн до Коломойського і Боголюбова в Ізраїлі.

Також Приватбанк збільшив суму позовних вимог у Канцлерському суді штату Делавер у США, подавши доповнену позовну заяву, і продовжує підготовку до слухання по суті своєї позовної заяви проти колишніх власників і інших осіб на суму понад 3 млрд доларів (включаючи відсотки) у Високому суді Англії і Уельсу.

Нагадаємо, що весною 2019 року держава програла Коломойському кілька позовів, пов'язаних з націоналізацією Приватбанку.

Вона відбулася в грудні 2016 року. Уряд України націоналізував Приватбанк за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів банку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Ексвласники банку вважають проведену націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною. Коломойський говорив, що хоче отримати компенсацію в 2 млрд доларів за Приватбанк.

Нині сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях. У листопаді 2018 року Високий суд Лондона вирішив, що не має юрисдикції для розгляду позову Приватбанку проти Коломойського і Боголюбова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram