ГоловнаПолітика

Рада прийняла законопроєкт про верифікацію соцвиплат

Перевірка буде проходити за держреєстром в автоматичному режимі.

Рада прийняла законопроєкт про верифікацію соцвиплат
Фото: Судебно-юридическая газета

Верховна Рада в четвер ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт про верифікацію і моніторинг державних соцвиплат (пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії тощо).

За відповідний законопроєкт №1231 проголосували 249 депутатів.

Верифікація передбачає збір і перевірку достовірності інформації, яка подається для призначення соцвиплат, з державних реєстрів в автоматичному режимі. Орган, який здійснює верифікацію, зможе отримувати паспортні дані одержувача допомоги, інформацію про зареєстроване і фактичне місце проживання, випадки перетину кордону і в'їзду/виїзду на окуповану територію, ідентифікаційний код, дані про банківські рахунки.

Також законопроєктом визначено підходи щодо повернення неправомірно отриманої реципієнтом державної виплати.

Порядок здійснення верифікації та моніторингу держвиплат встановлюється Кабінетом Міністрів.

При цьому орган з верифікації уповноважений користуватися Національною системою конфіденційного зв'язку та іншими технічними засобами.

Нагадаємо, процес верифікації соцвиплат почався ще в грудні 2015 року, коли Мінфіну дали допуск до банківської таємниці, але без особливого успіху через конфлікт між міністерствами і проблеми з розрізненістю державних реєстрів.

У 2018 році Конституційний Суд тимчасово заборонив Мінфіну збирати персональні дані під час верифікації соцвиплат, у зв'язку з чим довелося змінювати редакцію одного з пунктів Бюджетного кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram