ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін відновлює збір персональних даних під час верифікації соцвиплат

За півтора місяця неправомірні виплати могли сягнути 171 млн гривень.

Мінфін відновлює збір персональних даних під час верифікації соцвиплат
Фото: LB.ua

Міністерство фінансів відновлює збір персональних даних під час верифікації соцвиплат.

Прес-служба міністерства повідомила, що з 11 жовтня 2018 року ця робота була заблокована за рішенням Конституційного Суду, який визнав незаконним відповідний пункт №40 прикінцевих положень Бюджетного кодексу. За цей час ймовірні неправомірні виплати оцінюють у 171 млн гривень.

27 грудня президент Петро Порошенко підписав закон про внесення змін у Бюджетний кодекс із новою редакцією 40 пункту прикінцевих положень Бюджетного кодексу. Це дозволяє Мінфіну знову отримувати персональні дані під час верифікації та моніторингу державних виплат.

"Щоб забезпечити адресність державних виплат і не допустити їх неправомірного призначення, Мінфін продовжує отримувати і обробляти персональні дані і має право на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем або реєстрів, утримувачем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування", - повідомило міністерство.

Для комплексного врегулювання верифікації Мінфін розробив і подав на розгляд уряду проект закону "Про верифікацію і моніторинг державних виплат".

Нагадаємо, пункт 40 прикінцевих положень Бюджетного кодексу, який частково визнали незаконним, говорив, що під час здійснення повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат Міністерство фінансів України має право отримувати інформацію, що містить банківську таємницю, персональні дані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram