ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв: РФ не збирається забезпечувати гарантії транзиту газу через ГТС України

У планах російського "Газпрому" - перекинути транзит на "Північний потік".

Коболєв: РФ не збирається забезпечувати гарантії транзиту газу через ГТС України
Глава Нафтогаза Андрей Коболев во время пресс-конференции в Киеве
Фото: EPA/UPG

Росія не збирається забезпечувати гарантії транзиту газу через українську газотранспортну систему після 2019 року.

Про це заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає Інтерфакс-Україна.

Коболєв закликав країни Європейського союзу об'єктивно оцінювати невизначені вигоди та реальні загрози, які несе будівництво "Північного потоку-2" і втрата транзиту газу через ГТС України. Глава "Нафтогазу" вказав на дії "Газпрому", які порушують запевнення про збереження такого транзиту після 2019 року.

"Газпром" заявив, що він виводить з експлуатації компресорні цехи на українському напрямку - незважаючи на обіцянки та запевнення, які російський уряд нібито дав нашим європейським партнерам, Росія не збирається забезпечувати гарантії транзиту газу через ГТС України після 2019 року", - повідомив Коболєв.

Коболєв вважає, що в планах російського "Газпрому" - перекинути транзит на "Північний потік", що завдасть непоправної шкоди енергетичній безпеці Європи. Так, якщо будівництво газопроводу "Північний потік-2" буде продовжено, то ніхто не зможе змусити Росію відмовитися від фактичного демонтажу об'єктів ГТС на українському напрямку.

"Концентрація значної частини експортних маршрутів на півночі, відмова від транзиту газу через надійну і гнучку ГТС України призведе до суттєвого підвищення техногенних ризиків", - сказав глава "Нафтогазу".

Газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників в Росії зі споживачами в Європі, його протяжність становитиме понад 1,2 тис. км., пропускна здатність становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Учасники консорціуму - "Газпром", Engie, OMV, Shell, BASF і Uniper.

Nord Stream 2 отримав повні комплекти дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу в Німеччині, Фінляндії та Швеції. У серпні глава МЗС великої Британії Джеремі Гант закликав ЄС приєднатися до санкцій США проти Росії і заблокувати "Північний потік 2", який "підриває енергетичну політику ЄС". На його думку, дешевше було б інвестувати в модернізацію української ГТС.

Нагадаємо, єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Етінгер вважає, що проект газопроводу "Північний потік-2" не буде зупинено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram