ГоловнаСвіт

"Північний потік-2" вже не зупинити, - єврокомісар Етінгер

Брюссель зможе залучити антимонопольне законодавство ЄС для чинення тиску на Москву.

"Північний потік-2" вже не зупинити, - єврокомісар Етінгер
Фото: EPA/UPG

Комісар Європейського Союзу з бюджету Гюнтер Етінгер розраховує, що реалізувати проект газопроводу "Північний потік-2" вдасться, незважаючи на протидію Сполучених Штатів.

Про це політик заявив в інтерв'ю журналу Der Spiegel, передає Німецька хвиля.

"Правда полягає в тому, що трубопровід вже давно будується, і (цей процес. - Ред.) не можна так просто зупинити", - упевнений Етінгер. "Погрози Трампа, безумовно, не можуть слугувати підставою для цього", - наголосив єврокомісар.

Водночас він зажадав від російської енергетичної корпорації "Газпром", залученої у проект, укласти "справедливу угоду про подальше використання наявної системи транспортування газу через територію України". Гюнтер Етінгер попередив, що в цьому сенсі Брюссель зможе чинити на Москву додатковий тиск.

"Оскільки в питанні про те, як газ, що доставляється "Північним потоком-2", буде поставлятися далі в Європу, діє правовий режим внутрішнього ринку ЄС. Він включає всі приписи, що забезпечують справедливу конкуренцію. Про це знають Володимир Путін і "Газпром", - попередив Етінгер.

Німеччина, незважаючи на тиск, що посилюється з боку США, наразі не відмовляється від підтримки "Північного потоку-2". Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт назвав газопровід "підприємницьким проектом політичного масштабу".

Глава МЗС ФРН Хайко Мас попередив, що вихід Німеччини з проекту завдасть шкоди Україні, оскільки відмова від "Північного потоку-2" означала б і відмову від політичної вимоги Берліна про збереження транзиту російського газу через українську територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram