Огляд іноземної преси про Україну

Україна продовжує залишатися в центрі уваги світових ЗМІ. На думку журналістів з Wall Street Journal незалежна церква України відбирає у Москви вплив на українців.

Фото: EPA/UPG

Видання називає створення ПЦУ значною перемогою для нинішньої влади України, яка відбулася за прямої підтримки США та великою поразкою для президента Росії Володимира Путіна. Москва на протязі 27 років незалежності використовувала релігійний зв’язки, щоб утримувати Україну в сфері впливу Кремля. РПЦ, яка по-суті є гілкою РПЦ, використовувалася як політичний інструмент тиску на українську владу та відкрито підтримувала лояльних до Росії політиків. Священнослужителі УПЦ Московського патріархату впродовж останніх років закликали до миру, але не звинувачували у розв’язанні війни Путіна.

В статті для Atlantic Council професор Бізнес-школи Івері у Канаді Бейзіл Калимон і професор Карлтонського університету Олег Гаврилишин аналізують чому Україна не змогла увійти в число стабільно зростаючих економік світу.

Автори приходять до висновку, що безкінечні розмови про реформи супроводжують український народ з початку отримання незалежності. Нові еліти організовували публічні дискусії з приводу реформування держави хоча насправді були основною перепоною для їх реалізації. Створюючи видимість реформування, політичні кола чудово знали причини через які інвестори неохоче підходили до вкладення капіталу в нашу країну. Іноземні уряди фінансували перспективні програми реформ після чого вони благополучно осідали в кишенях еліт.

Україна має шалений потенціал для розвитку, щоб стати успішною країною із середніми доходами. Але досі залишається серед найбіднішим країн Європи. Після розвалу СРСР українців переповнювали очікування скорого економічного прогресу. Економічна стагнація мала лишитися позаду разом з уламками радянської імперії. Надії покладалися на шалений людський потенціал та багаті природні ресурси.

В українській економіці домінують привілейовані олігархічні кола, які перебувають у тісному тандемі з правлячим істеблішментом. На цю проблему в контексті розвитку Києва також недавно згадувало європейське видання Eureporter.

В статті піднімається питання доцільності продовження фінансування України, якщо за розподіл бюджетних коштів відповідають люди із сумнівною репутацією. Увага в матеріалі приділялася механізму здійснення влади в столиці України. Коли є номінальний мер – Віталій Кличко, що виконує представницьку функцію та реальний володар міста, який перебуває у тіні, але по суті керує усім міським бюджетом – Вадим Столар. Хоча варто зазначити, що на сьогоднішній день свій вплив в КМДА нарощує російський бізнесмен Павло Фукс.

Завдяки корупції Україна втрачає коштів більше ніж планує отримати від МВФ. Про це пише німецьке видання Suddeutche Zeitung. Журналісти провели власне розслідування в Києві і Одесі. Результати розслідування виявили, що Україна втрачає до 4,8 мільярдів доларів на рік через корупцію лише на митницях. Це приблизно десята частина щорічних бюджетних доходів і вдвічі більше від суми, яку український уряд планує отримати від МВФ, ЄС і світового банку у 2018 році.

Аналітики National Interests центру дослідження проблем енергетики Інституту Бейкера в Х’юстоні запевняють, що необхідно вирішити внутрішню газову нефункціональність України.

Після вводу в експлуатацію «Північного потоку-2» Київ буде втрачати мільярди доларів доходу за транзит газу щороку. Крім того Україна буде вимушена купувати газ за цінами для Центральної Європи. Основа економіки – важка промисловість понесен колосальні збитки через свою залежність від поставок енергоносіїв з Росії.

Тому США мають допомогти уряду Україні ініціювати розробку значних покладів газу в акваторії Чорного моря. Таким чином, Україна може стати більш самодостатньою в енергетичному плані, а ціни на газ впадуть через зростання конкуренції у сфері поставки газу, що піде на користь споживачам по всій Європі.

Катерина Одарченко Катерина Одарченко , Голова політичної партії «Національна платформа»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram