ГоловнаПолітика

Аграрний комітет заново розгляне законопроєкти про землю

Рішення сьогоднішнього засідання анулювали.

Аграрний комітет заново розгляне законопроєкти про землю
Фото: Макс Требухов

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики на наступному пленарному тижні заново розгляне законопроєкти про запуск ринку землі.

Про це з трибуни парламенту заявила голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, передає кореспондент LB.ua.

Вранці 18 жовтня на засіданні комітету було прийнято рішення рекомендувати до ухвалення законопроєкт №2178-10, який є доопрацьованою версією первинного урядового законопроєкту. Тимошенко заявила, що це було несправжнє засідання.

"Сьогодні було не засідання, а зібрання комітету з аграрної політики, де, всупереч усім домовленостям, провели рішення про рекомендацію закону про продаж землі іноземним громадянам... Уночі зібрали тільки тих членів комітету, які підтримують продаж землі. А вранці, без попередження, прийняли рішення", - заявила вона.

Тимошенко повідомила, що в перерві роботи парламенту пройшли консультації голів фракцій зі спікером Дмитром Разумковим. "Я вдячна за таку зустріч спікерові. Ми порозумілися, прийшли до того, що реальне засідання комітету відбудеться наступного тижня за участю громадськості", - додала вона.

Депутат Віктор Бондар від депутатської групи "За майбутнє" теж заявив, що збори аграрного комітету і рекомендація прийняти законопроєкт про продаж землі в першому читанні в редакції нардепів "Слуги народу" були нелегітимними.

У відповідь Разумков уточнив, що засідання аграрного комітету відбудеться не наступного тижня, а нового пленарного, тобто в період з 29 жовтня по 1 листопада.

Нагадаємо, оновлений законопроєкт №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення встановлює заборону на продаж землі іноземцям до 2024 року. Також істотно знижує антимонопольний ліміт порівняно з початковими пропозиціями. На рівні області відсоток концентрації зменшено з 15% до 8%, введено додаткове обмеження на рівні ОТГ - 35%.

Запуск ринку землі заплановано на осінь 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram