ГоловнаПолітика

Трамп просив Зеленського допомогти з виявленням сервера зі зламаною поштою Демпартії

"Цей сервер, як кажуть, розміщений в Україні".

Трамп просив Зеленського допомогти з виявленням сервера зі зламаною поштою Демпартії
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп питав Володимира Зеленського про можливе місцезнаходження сервера з зламаною поштою Демократичної партії.

Про це він згадав у телефонній розмові з президентом України, текст якої сьогодні опублікував Білий Дім.

"Я б просив вас надати нам одну послугу, оскільки наші країни пройшли через багато чого й Україні багато про це відомо. Я б просив вас розібратися, що сталося у всій цій ситуації з темою України. Вони кажуть Crowdstrike (компанія, яка займалася розслідуванням злому російськими хакерами сервера Національного комітету Демпартії США, - ред.) ... Мені здається, одна з ваших найбагатших людей ... Цей сервер, як кажуть, розміщений в Україні", - сказав Трамп.

"Багато чого сталося у всій цій ситуації. Я б хотів, щоб Генпрокурор США подзвонив вам і вашим людям. І мені б хотілося, щоб ви очолили цей процес. Як ви вчора бачили, це повноцінне марення закінчилося огидним представленням спецпрокурора Роберта Мюллера. Воно було повністю некомпетентним. Але, як кажуть, багато чого в його розслідуванні бере свій початок в Україні. Щоб ви не зробили, важливо, щоб ви це зробили за можливостю", - додав президент США.

Зеленський відповів, що для нього дуже важлива співпраця з США з будь-яких питань.

"Так, для мене дуже важливо, як і те, що ви згадали раніше. Для мене як президента дуже важливо, і ми відкриті для будь-якого майбутнього співробітництва. Ми готові відкрити нову сторінку у відносинах між Сполученими Штатами і Україною", - сказав він.

Нагадаємо, у березні 2019 року команда Мюллера завершила роботу над доповіддю про втручання РФ у вибори 2016 року в США і передала її генпрокурору.

Скорочена версія доповіді Мюллера була опублікована в квітні. Він дійшов висновку, що Росія неодноразово втручалася у вибори 2016 року і що передвиборна кампанія Трампа мала численні контакти з російськими офіційними особами, але не встановила злочинну змову з Москвою.

У результаті розслідування були пред'явлені понад 100 звинувачень щодо 34 фізичних осіб та трьох компаній.

У звіті Мюллера йдеться про два доведені епізоди втручання Росії у вибори - за допомогою "фабрики тролів "близького до Володимира Путіна бізнесмена Пригожина і хакерів, які зламали за наказом РФ сервери Демократичної партії і опублікували через WikiLeaks пошту виборчого штабу Гілларі Клінтон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram