ГоловнаПолітика

Без позиції Меркель і президента Франції санкції проти Росії були б неможливі, - Порошенко

Україні не можна бути залученою до передвиборної внутрішньої боротьби в інших країнах, вважає експрезидент.

Без позиції Меркель і президента Франції санкції проти Росії були б неможливі, - Порошенко
Петр Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

Скандал з публікацією змісту телефонної розмови президента США і України Дональда Трампа і Володимира Зеленського шкодить Україні. Таку думку висловив п'ятий президент України, голова "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

При цьому він зазначив, що Україні життєво необхідно зберегти двосторонню підтримку.

"Упродовж останніх п'яти років ми отримували безпрецедентну двопартійну підтримку з боку американських конгресменів, американських сенаторів, американських президентів і американського народу. В жодному разі не можна Україні бути залученою до тієї передвиборної внутрішньої боротьби в Сполучених Штатах Америки, або в будь-яких інших державах", - зазначив Порошенко.

"Ми вдячні США за підтримку, яку вони демонстрували, надавали Україні під час російської агресії - санкціями, військовою допомогою, економічною допомогою, місіями радників. Також ми вдячні Європейському Союзу. Це те, на що Путін не розраховував: що 28 країн-членів об'єднаються і спільно приймуть рішення і про санкції проти Росії, і про економічну, політичну, технологічну допомогу, яку вони надавали Україні. Сума, яку надав нам ЄС, була безпрецедентною. Можу відзначити, як людина володіла повним обсягом інформації про переговори безпеки України - без Анґели Меркель, без Франсуа Олланда, без Еммануеля Макрона, який змінив Франсуа Олланда на посаді президента Франції, санкції ЄС були б неможливі. Тому що ці дві країни представляли весь Європейський Союз", - заявив Петро Порошенко.

Роль канцлера Меркель і президента Макрона, президента Олланда, за словами експрезидента, важко перебільшити.

"Санкції і світова коаліція на підтримку України працює тільки тоді, коли вона глобальна. Якщо ми когось виокремлюємо, когось відштовхуємо, це руйнує коаліцію. Саме тому я сподіваюся, що зараз дипломатичними зусиллями наслідки цього скандалу будуть мінімізовані і нам вдасться розраховувати на продовження санкцій у грудні, якщо РФ відмовиться імплементувати Мінські домовленості, які були прийняті п'ять років тому, які є юридичною базою для застосування санкцій проти Росії як інструмент тиску, щоб вона виконала Мінські домовленості", - зазначив Петро Порошенко.

Він додав, що це означає, що Росія повинна вивести свої війська з окупованих територій, віддати неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону під контроль України, роззброїти незаконні військові формування та створити необхідні оборонні умови для початку політичного процесу.

"Поки що жодного кроку Росії в цьому напрямку ми не бачимо", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram